‘Sen ikamet etme biz kamulaştıralım’

‘Sen ikamet etme biz kamulaştıralım’
27 Aralık 2014 09:00

İstanbul Fatih’te tarihi Molla Zeyrek Camii’nin hemen yanında bulunan 2. derece tarihi tescilli yapının sahipleri Fatih Belediyesi ile mahkemelik oldu.

 

 

 

Nedeni ise belediyenin 1800’lü yıllarda yapılan, içinde hala mülk sahiplerinin yaşadığı babadan kalma yapıyı kamulaştırmak istemesi. Evin hikayesi kısaca şöyle; Mülk sahipleri, 2004’te binayı yenilemek için Koruma Kuruluna başvuruda bulundu. Beş yıllık uğraşın ardından kuruldan izin almayı başardı. Aldıkları izinle Fatih Belediyesi’ne başvuran mülk sahipleri, yenileme ruhsatı istedi. Ancak belediyeden olumlu cevap alamadı. Birkaç kez başvuru yapan mülk sahipleri, 2012 yılında belediyenin yenilediği imar planıyla büyük bir şok yaşadı.

 

 

TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI

 

 

Belediye, 2012 yılında tarihi yarımada için 1 /1000 ölçekli bir imar planı hazırlamıştı, söz konusu plana göre ikametgah olarak görünen bu tarihi yapı, sosyokültürel tesis olarak değiştirildi. İmar planlarında yapılan değişikliğin ardından Fatih Belediyesi 2013 yılının 9. ayında bina için kamulaştırılma davası açtı. Baba mirasını korumak isteyen mülk sahipleri ise o tarihten itibaren hukuk mücadelesi veriyor. Söz konusu tarihi yapı dikkat çekici görünümü ile turistlerin de ilgi odağı. Kurtlar Vadisi dizisinin 127 ve 128. bölüm çekimlerinde de kullanılan bina, Onur Air Havayolları’nın dergilerinde de yer aldı. Bina, yeni evlenen çiftlerin düğün fotoğrafları için tercih ettiği mekanlar arasında.