‘Sağlık çalışanlarının can güvenliği tehlikede’

‘Sağlık çalışanlarının can güvenliği tehlikede’
2 Ağustos 2023 13:30

19 Sendika 2 Aile Hekimliği Federasyonu olmak üzere toplam 21 STK’nın birleşimiyle kurulan kısa adı SABİM olan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu, nitelikli sağlık hizmeti için 1-2 Ağustos 2023’te iş bıraktıklarını açıkladı. 1-2 Ağustos 2023 tarihlerinde ortak basın açıklaması yapan SABİM Üyeleri, sağlık çalışanlarının haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

 

 
19 Sendika ve 2 Aile Hekimliği Federasyonu olmak üzere 21 STK’nın bir araya gelerek oluşturduğu kısa adı SABİM olan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu, 1-2 Ağustos 2023 tarihlerinde iş bıraktı. 2 Ağustos’ta Ankara Etlik Şehir Hastanesi önünde açıklamada bulunan Birlik ve Dayanışma Sendikası Ankara Temsilcisi Dr. Burhan Güçlü, sağlık çalışanlarının can güvenliklerinin tehlikede olduğunu söyledi.

 

 

Uluslararası aile hekimliği uygulamaları ile ilgisi olmayan düzenlemeler, yetersiz aile sağlığı merkezi gider ödemeleri, yetersiz aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı sorunu çözülmüyor. Düşük tavan katsayısı ve destek ödemesi ile aile sağlığı çalışanları yok sayılıyor ve birçok angarya iş yükü ile 85 milyon vatandaşın koruyucu sağlık hizmeti ihmal ediliyor.

 
Birlik ve Dayanışma Sendikası Ankara Temsilcisi Dr. Burhan Güçlü, 2 Ağustos’ta Ankara’da yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 
“2010 yılından bu yana sayısız başarı elde etmiş aile hekimliği uygulaması, liyakatsiz eller sebebiyle geriye gitmeye devam ediyor. 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu’nu düzenlemek yerine 657 sayılı Kanuna göre ceza verilerek anayasal haklar görmezden geliniyor, liyakatsizlik ve art niyet, yönetimdeki etki alanını giderek artırıyor. Tırnak makasıyla AVM’lere dahi girilemeyen bir zamanda, silahla polikliniğe girip sağa sola ateş edebilen kişilerle iç içeyiz. Şiddetin gölgesinde hizmet üretmeye çalışırken, her an bu silahtan çıkan bir kurşunla, hatta başımıza indirilen bir oksijen tüpüyle, gelecek bir bıçak darbesiyle ölebiliriz. Şiddeti engellemek için sadece kanunların yeterli olmayacağını biliyoruz. Rant alanına dönüştürülen ve kışkırtılan sağlık talebi, saygının yok edilmesi, eksik istihdamla verilmeye çalışılan hizmet, sanal kuyruklar, 5-10 dakika muayene süreleri… Şiddeti üreten, bu sistemin kendisi, biliyoruz.”