Romanlardan protesto

Romanlardan protesto
15 Temmuz 2015 12:36

İzmir’de, yaklaşan bayram öncesinde mezarlıkarda çiçek satmak isteyen Romanlar, zabıtanın izin vermemesini protesto etti. Zabıta Daire Başkanlığı önünde oturup alkışlı protestoda bulunan Romanlar adına açıklama yapan Alaattin Yılmaz, bayramda çiçek satıp para kazanabilmek için tefeciden faizle para alan bile bulunduğunu, üç gün kendilerine izin verilmediğini, olmayan sebepler gösterilip engellendiklerini söyledi.

 

 

Ramazan Bayramı öncesinde kentte çiçek satışı yapan Romanlar, mezarlıkların olduğu bölgelerde, ziyaretçilere satış yapmak için stantlar kurdu. Ancak Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri stantları kaldırıp çiçekleri de topladı. Türkiye’deki ilk Roman milletvekili olan CHP’li Özcan Purçu’nun girişimlerinin de sonuçsuz kalması üzerine, çiçek satanlar seslerini yükseltti. Yenişehir semtinde toplanan ve çiçek sattıklarını söyleyen Romanlar, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı önüne kadar yürüdü.

 

SADECE 3 GÜN İSTİYORUZ

 

Zabıta önünde oturan ve alkışlı protesto yapan Romanlar adına açıklamayı Alaattin Yılmaz okudu. Kendisinin çiçek satışı konusunda vergi mükellefi olduğunu anlatan Yılmaz şöyle konuştu:

 

“Benim ve birçok arkadaşımızın çiçek satış yerleri var. Kayıtlıyız ve vergimizi ödüyoruz. Bayram öncesinde mezarlıklardaki hareketliliği göz önünde bulundurup satış yapmak istedik. Borçla, hatta tefeciden borç alıp çiçek alan arkadaşlarımız oldu. Ama zabıta, çevreyi rahatsız ettiğimiz gibi gerekçelerle bize izin vermedi. Çiçeklere el koydu. Biz sadece üç gün istiyoruz. Aziz Kocaoğlu’nun bizi sevdiğini biliyoruz. Biz de onu çok seviyoruz. İsteğimize kulak kapatmasın.”

 

ROMAN VEKİLDEN KINAMA

 

Romanların İzmir’deki protestosuna, Ankara’da bulunan CHP’nin Roman Milletvekili Özcan Purçu’dan da destek geldi. Bayram öncesi Romanlar’ın mezarlıklarda çiçek satmak için Zabıta Daire Başkanlığı’ndan izin aldığını, bu izne rağmen operasyon yapılmasını kınadığını söyleyen Purçu şöyle dedi:

 

“Bu ülke polis devleti değil. Bu insanlara sosyal anlamda da el uzatılması gerekir. Romanlar iki gün çiçek satsın diye izin alıyorum, ama operasyon yaparak beni köşeye sıkıştırıyor. Zabıta memurlarını gönderiyor. Çiçekleri toplatıyor, romanlara 100’er lira para cezası kesiyor. İnsanlar oturduğu yerden kimse hizmet edemez. Halka dokunacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu seviyoruz, ama yönetiminin bu uygulaması doğru değil.”

 

 

Kaynak: Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)