Prof. Şenol: Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır

Prof. Şenol: Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır
3 Mart 2021 09:15

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, bugün uygulamaya konan kademeli normalleşme kararlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır. Bulaşma hızı artan bir salgında, dünya sıralamasında aşılama birincisi olsanız, bu hızda aşılama ile koruyuculuğu 42 günde gelişen bir aşı ile salgına etki edemezseniz” dedi.

 

Fotoğraf: EPA

 

Prof. Davutoğlu Şenol, Twitter hesabından Türkiye genelinde risk derecesine göre karar verilen kademeli normalleşme adımlarını değerlendirdi.

 

 

Davutoğlu Şenol, risk haritasını paylaşarak, “Açılmalar ve kapanmalarda bilim ve kanıta dayalı verilerin izi bulunmamaktadır. Burada rengarenk boyanmış haritadaki veriler, yalnızca salgının bölgeler arasında farklılıklar gösterdiğini kabaca göstermektedir. Yapılması gereken test sayısı, yapılanın en az 4 katı olmalıdır” yazdı.

 

Prof. Şenol şöyle devam etti:

 

“Güvenli açılış için; haftalık insidans. Bulaşma hızı artan bir salgında, dünya sıralamasında aşılama birincisi olsanız, bu hızda aşılama ile koruyuculuğu 42 günde gelişen bir aşı ile salgına etki edemezseniz.

Veri ve şeffaf veri gerekli. Salgın yokmuş gibi yaparak ödenecek bedellerin ne olduğunu Eylül- Mart arası dönemdeki ölümler ve kontrol edilemeyen salgının hayata etkisi ile tecrübe ettik.

Seçilen stratejiler, bilim, kanıta dayalı veri ve VERİ’ye dayanmamaktadır. Burada yaptığım hesaplamalar, mevcut durumu yansıtmak için, ortalama ağırlık vs. gibi yansıtmadan kabaca yapılmıştır.

Veri ve kanıta dayalı salgın yönetimi talep etmeye ve doğruları not etmeye devam.”

tw1

tw2