Pompeiopolis’teki kazılarda çok önemli bir yazıta ulaşıldı

Pompeiopolis’teki kazılarda çok önemli bir yazıta ulaşıldı
24 Ağustos 2013 10:11

Uzmanlar tarafından Zeugma ve Efes kadar önemli olduğu vurgulanan Pompeiopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmalarında Roma dönemi yazıtına ulaşıldı.

 

Taşköprü ilçesinde bu yıl 8’nci dönemi gerçekleştirilen Pompeiopolis Antik Kenti kazı çalışmalarının son günlerinde çok önemli bir yazıta ulaşıldı. Kazı başkanlığını yürüten Kastamonu Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife Summerer, bulunan yazıtın oldukça önemli olduğunu ve yazıtın tahminen milattan sonra birinci veya ikinci yüzyıla ait olduğunu düşündüklerini söyledi.
Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan’ın daveti üzerine kazı alanını ziyaret ederek kazı başkanı Prof. Dr. Latife Summerer’den kazılar ve bulunan yazıt hakkında bilgi aldı.

Kazı çalışmaları ve bulunan yazıtla ilgili bilgiler veren Summerer, “2006 yılından beri yürüttüğümüz kazılarda burada ilk defa yazılı bir kanıt elde ettik bu blok kırık bir yeri olmadan günümüze kadar ulaşmış ve çok iyi bir şekilde korunmuş. Kırık olmamasına rağmen üzerindeki renk kalıntıları da kalmış. Bu buluntunun en büyük önemi üzerindeki yazı ve bu yazı Yunanca bir yazı. O dönemin imparatorunun bir ünvanı ve Roma halkının koruyucusu anlamında bir yazı. İmparatorun adına da henüz ulaşamadık. Şuan ki bulgulara göre milattan sonra bir veya 2’nci yüzyıla olarak düşünüyoruz. Bu yazıtın yanında bulunan diğer yazıtı da çıkardığımızda çok daha farklı bilgiler edinmiş olacağız” diye konuştu.