Polis Gezi eylemcilerine Başbakan'ın konuşmalarını dinleterek işkence mi yaptı?!

Polis Gezi eylemcilerine Başbakan'ın konuşmalarını dinleterek işkence mi yaptı?!
5 Temmuz 2013 10:55

CHP Antalya milletvekili Gürkut Acar, polisin “Başbakan’ın konuşmalarını dinleterek” psikolojik işkence uyguladığı iddialarını yazılı soru önergesi olarak TBMM gündemine taşıdı.

İşte CHP Antalya milletvekili Gürkut Acar’ın konuyla ilgili yazılı soru önergesi:

Gezi Parkı eylemleri sürecinde gözaltına alınan vatandaşlara “Başbakan’ın Kazlıçeşme mitinginin” izlettirildiği, bazı yurttaşlardan “Polisi seviyorum, vatanımı seviyorum” diye bağırmasının istendiği kamuoyuna yansımıştır. Bu tür uygulamaların psikolojik işkence olduğu genel kabul gören bir durumdur.

Bu kapsamda;

1-Gezi Parkı eylemleri (29.06.2013-30.06.2013) sürecinde hangi ilde kaç kişi toplumsal eylemler sırasında gözaltına alınmıştır? Evlerinde ya da başka yerlerde gözaltına alınan kişilerin sayısı ve illere göre dağılımı nedir?

2-Eylemlere müdahale ve gözaltılar sırasında orantısız güç kullanımı nedeniyle kaç polis hakkında şikayet olmuştur?  Kaç polis ve polis yöneticisi hakkında inceleme ya da soruşturma yapılmıştır?

3-Gözaltı süreçlerinde “Başbakan’ın mitinginin izlettirilmesi”, “polisi seviyorum” diye bağırtılması şeklinde psikolojik şiddet veya işkence içerikli kaç şikayet olmuştur? Psikolojik şiddet veya psikolojik işkence içerikli şikayetler hangi ilde yaşanmış, kaç polis hakkında inceleme ya da soruşturma yapılmıştır?

4-Gözaltındaki yurttaşlara Başbakan’ın konuşmasının dinletilmesinden ne gibi bir yarar beklenmiştir? Görevliler neden böyle bir yola gitmiştir?

5-Psikolojik şiddet veya psikolojik baskı  içerikli bu tür uygulamalar, mevzuata uygun mudur? Bu, polisin sürekli başvurduğu bir yöntem midir? Mevzuata aykırı bir yöntem ise, bütün Emniyet birimlerinin bu konuda bilgilendirilmesini sağlayacak mısınız?

6-Son 10 yılda kaç Emniyet personeli hangi suçlama nedeniyle yargılanmıştır? Bu davalar nasıl sonuçlanmıştır? İşkence ve kötü muamele nedeniyle yargılanan Emniyet personeli sayısı nedir? Bu davalar nasıl sonuçlanmıştır?

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, Taksim Gezi Parkı eylemleri sürecinde gözaltına alınanlara uygulanan “psikolojik işkence” iddialarını TBMM gündemine taşıyarak, “Bu, polisin sürekli başvurduğu bir yöntem midir? Psikolojik işkence içerikli kaç şikayet oldu?” diye sordu.