Özel okullarda öğrenim gören 75 bin öğrenciye destek verilecek!

Özel okullarda öğrenim gören 75 bin öğrenciye destek verilecek!
13 Ağustos 2018 10:16

Bakan’ın, “Kaynak aktarılmayacak” açıklamasına karşın özel okullarda öğrenim gören 75 bin öğrenciye destek verilecek

 

 

Mustafa Mert Bildircin Birgün

 

 

Dershanelerin biçim değiştirerek temel liselere dönüştürülmesiyle eğitimde ivme kazanan özel okulların payını hemen her yıl daha da artıran Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullara ve meslek liselerine teşviki içeren iki yeni düzenlemeye daha imza attı. MEB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tebliğine göre 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında özel okullarda öğrenim görecek 75 bin öğrenci, ilk defa eğitim öğretim desteğinden yararlanacak. Organize sanayi bölgelerinin içinde ve yakınlarında açılan özel meslek liselerinde örenim görecek öğrencilere de eğitim ve öğretim desteği verilecek.

 

Milyonlarca lira…

 

Eğitimde özel okulların ve özel sektörün payını artırmak amacıyla teşvik uygulamaları geliştiren MEB, bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı’yla ortaklaşa hazırladığı ilk projeyi yeni eğitim yılı itibarıyla hayata geçirecek. Özel Öğretim Kurumları Kanunu çerçevesinde uygulamaya konulacak yeni kararla, örgün eğitim yapan özel ilkokul, ortaokul ve liselerde öğrenim gören 75 bin öğrenciye eğitim ve öğretim desteği verilecek. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, eğitim muhabirleriyle önceki gün yaptığı toplantıda özel okullara kaynak aktarılmayacağını ifade etmesine karşın yeni eğitim yılında okul öncesi eğitim kurumlarındaki 6 bin öğrenciye 3 bin 290 TL, ilkokullardaki 15 bin öğrenciye 3 bin 960 TL, ortaokul ve liselerdeki 15 bin öğrenciye 4 bin 610 TL ile temel liselerdeki 24 bin öğrenciye 3 bin 960’ar lira eğitim öğretim desteği verilecek.

 

Bütçeden karşılanacak

 

MEB’in, özel okullardaki öğrencilere vereceği eğitim desteği, Bakanlık bütçesinden karşılanacak. İllere göre eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe ve türleri, öğrenci sayısı, öğrenci ve okul seçilmesine ilişkin ölçütler ise MEB’in önümüzdeki günlerde yayımlayacağı kılavuzda belirtilecek.

 

Hükümetin uzun süredir gündeminde olan meslek liselerinin özel sektöre devri konusunda çeşitli meslek odaları ve sanayicilerle iş birliği imzalayan MEB, organize sanayi bölgeleri içinde ve dışında açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarındaki öğrencilere de eğitim desteği verecek. Özel mesleki ve teknik liselerinde öğrenim gören 10, 11 ve 12’inci sınıf öğrencilerine verilecek eğitim desteği tutarları, belirlenen alan veya dallara göre değişirken 9’uncu sınıf öğrencileri için ise aynı olacak. Sanayi bölgelerinde açılan özel mesleki ve teknik Anadolu liselerindeki 9’uncı sınıf öğrencilerine verilecek eğitim desteği 4 bin 630 TL, sanayi bölgeleri dışında açılan özel mesleki ve teknik liselerindeki 9’uncu sınıf öğrencilerine verilecek eğitim desteği ise 4 bin 590 TL olacak. Sanayi bölgesi dışındaki özel meslek liselerinde okuyan öğrenciler, okullarının bulunduğu ilin veya ilçenin nüfusunun 20 bin ve üzerinde olması durumunda eğitim desteğinden yararlanabilecek.

 

 

https://www.birgun.net/haber-detay/bakanligin-tercihi-sermayeden-yana-226896.html