ÖYM'leri kaldıran önerge kabul edildi

ÖYM'leri kaldıran önerge kabul edildi
2 Temmuz 2012 12:10

Özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasını öngören önerge, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250, 251 ve 252. maddelerine göre kurulan özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ile özel yetkili ağır ceza mahkemeleri savcılıklarının yetki ve görevleri, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sona erecek. Bu mahkemelerin kapsamına giren suçlar, ağır ceza mahkemelerinde görülecek.
TBMM Genel Kurulu’nda, özel yetkili mahkemelerin dayanağını oluşturan Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 250. 251. ve 252. maddeleri yürürlükten kaldırıldı.

Ak Parti Grup Başkanvekilleri Mahir Ünal, Ayşenur Bahçekapılı ve Ahmet Aydın ile arkadaşları, “3. yargı paketine” ilişkin tasarının görüşmelerinde, özel yetkili mahkemelerin dayanağını oluşturan Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 250. 251. ve 252. maddelerinin kaldırılmasını öngören önerge verdi.

Kabul edilen önergeye göre, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesinde yapılan yeni düzenleme nedeniyle, CMK’nın 250. 251. ve 252. maddeleri yürürlükten kaldırıldı.

Askeri disiplinin sağlanması ve birtakım askeri gerekliliklerden dolayı, Askeri Ceza Kanunu kapsamındaki suçlarda hükmün açıklanmasının geriye bırakılması uygulamasından vazgeçildi.

TMK kapsamına giren suçlarla ilgili davalara, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması nedeniyle, bu mahkemelerde bakılmasına ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarla ilgili olarak, CMK’ya göre hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilecek, verilen hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilebilecek ve ertelenebilecek.