Oruç, irade ve beslenme

Oruç, irade ve beslenme
23 Temmuz 2012 09:31

Türk İslam kültüründe ve Akçakale kültüründe de topluluk hayatının ahenk (Uyum) ve intizamla devamedebilmesi için topluluğu meydana getiren fertlerin hak ve hukuk tanıması yani biribirinin haklarını gözetmesi, ahlaklarının güzel, maneviyatlarının yüksek olması, bencil – anlık düşünceden kaçınması ve yetim (Haram) hakkı yememiş olması şarttır.

    

     Oruç demek? İradesine hakim olmak demektir. İradeye hakim olmak demek; her türlü kötülüklerden sakınmayı gerektir. İnsanın temiz ve güzel bir ahlaka, yüksek bir maneviyata sahip olabilmesi için de kuvvetli bir iradeye sahip olması lazımdır. İradesini iyi kullanarak nefsinin kötü arzularının esiri olmaması, Cenab-ı Hakkın emirlerine ve yassaklarına dikkat etmesi gereklidir. İradeyi ALLAH yolunda terbiye ederek nefse hakim olmanın ne kadar önemli olduğunun bilincinde olmamız gerekir. Çünki, kuvvetli bir iradenin faydalarını, zayıf bir iradenin meydana getirdiği zarar ve felaketleri görmemek için insanın Kur’an-ı Kerim tabiri ile  ”Ya kör, ya da akılsız (Deli)..”  olması açık bir hakikattır (Gerçek). Kuvvetli bir iradeye sahip olan insan , her zaman ALLAH’ın emir ve iradesinden dışarıya çıkmayan bir cemiyetin, bir milletin ahenk (Uyum) ve düzeni sağlam bir temele oturduğunun kanıtıdır. Böyle bir cemiyet yükselir. Böyle bir topluluğu hiç bir kuvvet yıkamaz, sarsamaz.
       Netice olarak dış görünüşü itibarile şahsi bir ibadet olan oruç, iradeyi kuvvetlendirmeye ve nefsi terbiyeye hizmet ettiği için şahsi olmaktan çıkıyor ve toplumsal bir nitelik alıyor.
 
       BESLENME:
       Oruç’ta en önemli sorunlardan birisi de kabızlıktır, kabızlık hemoroid’e davetiye çıkaran bir illet olup, bağırsak faaliyetlerinin düzensizliğinden kaynaklanır. Evde pişirilen sebze yemeklerini yarı pişmiş olarak pişirilirse besin değerlerini, vitaminleri ve minerallerini kaybetme oranı asgariye iner. pişirilen yemek bir defa ısıtılmalıdır; bir kaç defa ısıtıldığı zaman, ekonomik yönünden tasarruf edebilirsiniz ama, sağlık yönünden hastalıklara davetiye çıkarıyorsunuz demektir ve bu anlatığım konu modern tıp tarafından da onaylanmıştır. Fenni yemle beslenen tavuk eti ve yumurtalarında da A ve D vitamin miktarları yok denecek kadar azalıyor. Böyle dengeli beslenme üzerine etkili bir çok faktörler gerçek dengeli bir beslenmeye engel olunabiliyor.
       Başta Türk Mileti ve Harran ovası halkı olarak, titiz ve dikkatli dengeli beslenmelerde ne tükettiğimizin farkındamıyız acaba? Özellikle Harran ovası halkı’nın fenni yemle beslenen beyaz et tüketmeleri dikkat çekici ve utanç vericidir! Fenni yemle beslenen beyaz et tüketmeleri tembellik, anlık düşüncenin ve bencil zihniyet (İradesinin zayıf olması) kültürünün yaygın olmasından kaynaklanmaktadır. Harran ovası halkı olarak, neden kendi ihtiyacımız kadar beyaz et hayvanlarını beslemiyoruz? Ayrıca pratik yollarla doğal yem hazırlamayı yapmalıyız. ALLAH’a çok Şükür yem hammaddesi sorunumuz da yoktur. Eğer imkanı olup da bunları yapamıyaların iradesinin zayıf olduğunun kanıtıdır. Eğer fenni yemle üretilen beyaz et tüketimine devam edersek; ALLAH korusun büyük hastalıklara yakalandığımız zaman kimse vah vah demesin.  Türküm, Müslümanım diyebilenlere bencil, anlık düşünce ve tembellik yakışmaz, çünkü Kur’an-ı Kerimde bunların yeri yoktur.
 
     Numan ALADAĞ yöntemiyle, balıklı pide tarifi:
     Malzeme  6 kişilik:
         1- iki kilo mayalanmış hamur.  2- 200 gr. küp doğranmış domates.  3- 100 gr. yeşil biber. 4- Bir kilo  somon veya benzeri balıklar.  5- Yeterince acı-tatlı biber salçası. 6- Kekik, nane, maydanoz, karabiber vs. gibi isteğe göre diğer baharatlar.
      HAZIRLANIŞI:
      Sebzeleri iyice yıkayıp doğradıktan sonra, baharat karışımını, salçayı ve kılçıkları ayıklanmış balıkları iyice karıştırıp, eşit miktarda 6′ ya bölüp ve yine eşit miktarda 6′ ya bölünen hamurları, ister yuvarlak, ister uzun açın, açılan hamur malzemeleri dışına çıkmayacak şekilde yerleştirilip, fırına sürüp, altlı üstlü  piştikten sonra sıcak servis yapınız. Bu pideyi yediğiniz zaman, dengeli beslenme ve lezzetinden ödün vermeyeceğiniz doğal ve pratik bir lezzettir.
 
     Yüce Türk İslam alemi olarak; düzenli beslenmek bedensel, zihinsel ve ruhsal varlığımız için önemli koşuldur. Özellikle yaz mevsiminde ve Mübarek Ramazan ayı münasebetiyle, serinlemek için yediğimiz dondurmalarda GDO’lu frukotoz şurubu ve glikoz kullanılmamıştır yazısını okunaklı olarak görmediğiniz takdirde ilgi göstermeyip, Doktorunuza danışarak, bu gıdaları tüketmenizde bir sakınca yoktur cevabını aldıktan sonra kullanmaya karar verin ki, Ramazan da ve gelecekte bu tüketim kültürü münasebetiyle, hastalıklarla karşılaşmayalım ki,  vücudumuz beslenebilsin, gücünü koruyabilsin. Oruç tutan Müslüman kardeşlerimiz sabah saat 09 – 12,00 arası alışverişe çıkmalıdırlar. Pişirdiğiniz yemekleri komşularınızla da paylaşınız.
 
     NOT: Tüketiğimiz hazır gıdaların içindekiler’i (Birleşimi) okuyup, araştırmasını yaptıktan sonra kullanmaya karar verin ki, Dini ibadetlerimizi de sağlıklı yerine getirmiş olalım.
 
     
    
     Cenab-ı Hak, Yüce Türk İslam alemini, Mübarek Ramazan ayından sadakatla istifade etmeyi ve cümlemizi affı ile muamele buyurduğu bahtiyar kullarından eylesin dileklerimizle, ALLAH’ın Başarısı ve Selamı üzerinize olsun.
 
     Vatan Şehitlerini, T. C.’nin kucucusu M. K. ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş Müslümanları Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.    
 
   ENFAL Süresi Meal-i:  (Ayet. 20) Ey İman edenler! ALLAH’a Peygamberine ita’at edin. Siz Kur’an-ı  işitmişken ondan yüz çevirmeyin. (Ayet. 21) İşitmeyip tasdik etmediklerini -”İşittik, tasdik ettik” diyen münafıklar ve müşrikler gibi olmayın.  (22) ALLAH yanında yer yüzünde yürüyen hayvanların en kötüsü hak işitmeyen sağır, hak demeyen dilsiz olup hakkı taakkul etmeyenlerdir. (Ayet. 23) ALLAH ezelden haklarında bir hayır bilmiş olsaydı elbette onlara hak sözü işittirirdi. Faraza İşittirse bile yine yüz çevirirlerdi. Onlar dönek kimselerdir.
 
    Kaynakça: Ayet’lerin Meal-i: Kur’an-ı Kerim Türkçe anlamı. İsmail Hakkı İzmirli  Eren yayınları 1977
    Numan Aladağ’ın, yurtdışı gezi ve kaynak kişilerle sohbet notları ve düşünceleri.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun