Ölüm üzerinden mi siyaset yapacaksınız?

Ölüm üzerinden mi siyaset yapacaksınız?
15 Kasım 2012 15:16

Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Başbakanın son dönemlerde gündeme taşıdığı idam cezası tartışmasını Meclis gündemine taşıdı.
 
Adana Milletvekili Demirçalı TBMM Başkanlığı’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde  “Ölüm üzerinden siyaset yapma kararı mı aldınız? Terör olaylarının artması için mi idam cezasını getireceksiniz?” diye sordu…

 
Türkiye’nin ölüm cezasının her koşulda kaldırılmasını öngören, Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Sözleşmesi’ne ek protokolün AKP döneminde imzalanarak yasal değişikliklerin yapıldığını dile getiren Demirçalı, “Şimdi, yeniden idam cezasın getirilmesi yönünde yaptığınız açıklamalarınız kamuoyunda şaşkınlıkla izlenmektedir. Benim ve kamuoyunun, sizin fikirlerinizde oluşan devamlı değişiklikleri takip etmekte yaşadığımız güçlükler ve kamuoyunun aydınlanması açısından, belirttiğim soruların cevap bulması önem arz etmektedir.” dedi.


Demirçalı Erdoğan’a şu soruları sordu;

 
1-Hem Avrupa Konseyi üyesi olup, hem de idam cezasını uygularsanız, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesini ihlal eden ülke konumuna düşeceksiniz. Bu durumda AB. İle ilişkilerimizin ne yönde etkilenecek? Müzakere sürecinin bitme riskini göze alıyor musunuz?
 
2-Başkanlık sistemini ülkemizde uygulanmasını isteyen ve gündeme taşıyan bir siyasetçi olarak,”İdam cezası olmadan başkanlık sistemi olmaz” diye bir düşünceniz var mıdır?
 
3-Halk böyle istiyor gibi soyut, hangi istatistiğe, hangi kamuoyu araştırmasına dayandığı belli olmayan bir argümanla, idam cezasını gündeme getirirken, elinizde yapılmış her hangi bir anket, veri, ya da çalışma bulunmakta mıdır? Varsa, kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?
 
4-Yıllarca terör olayları nedeniyle oluşan kamuoyundaki tepkilere ve diğer siyasi partilere, “ölüm üzerinden siyaset yapıyorlar” diyerek suçlamalarda bulundunuz. İdamı yeniden gündeme getirerek, siz de ölüm üzerinden siyaset yapma kararı mı aldınız?
 
5-Ölüm cezasının mantığı caydırıcılık sağlamak ve suçu azaltmaktır. İdam cezasının uygulandığı ülkelerin suç istatistiklerine bakıldığında, idam cezasını gerektirecek suçlarda devamlı bir artışın söz konusu olduğu ve uygulamanın caydırıcı olmadığı bilimsel bir gerçektir. Bu anlamda, Terör olaylarının artması için mi idam cezasını getireceksiniz?