Öğretmenler fişleniyor, AYM izliyor

Öğretmenler fişleniyor, AYM izliyor
24 Kasım 2014 11:35

Hükümetin, dört yılını doldurmuş tüm okul müdürlerini görevden almasının ardından boşalan kadrolara yapılan atamalar yapılmaya başlandı. Öğretmenlerin Atatürkçü, ulusalcı, Alevi olarak fişlendiği atamalar yapılırken Anayasa Mahkemesi 7 aydır konuyla ilgili kararını veremedi.

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz mart ayı itibariyle dört yıllık görev süresini dolduran tüm okul müdürlerini görevden aldı. CHP ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkardığı yönetmelik kapsamında sınav kazanarak göreve gelen okul müdürlerinin durumunu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

 

 

Bu tartışmalar sürerken görevden alınan müdürlerin yerine yeni atamalar yapılmaya başlandı.. Öğretmenlerin Atatürkçü, demokrat ve Alevi olarak fişlenmesi ve yapılan mülakatlarda AKP’nin yandaş sendikası Eğitim Bir Sen üyelerinin yüksek puanlar alması kamuoyunun tepkisini topladı.

 

 

GEÇ KALAN ADALET ADİL OLMAZ:

 

 

Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, Anayasa Mahkemesi’nden, görüşülmekte olan söz konusu yasayla ilgili kararını Anayasa’ya ve hakkaniyete uygun bir şekilde, eğitimcilerin lehine vermesini istedi. Eğitimde yıkım yasası olarak adlandırdığımız 6528 Sayılı MEB Yasası’nın iptali için yapılan başvurunun üzerinden 7 ay geçmesine rağmen, hala davayla ilgili hiçbir sonuç alınamamıştır. Onbinlerce idarecinin görevlerine son verme uygulamasına bir an önce son verilmelidir. Geç kalan adalet adil olamaz.

 

 

MEB’E ŞUBE MÜDÜRÜ ŞOKU

 

 

Türkiye genelinde MEB’in yaptığı şube müdürlüğü atamaları da tehlikeye girdi. MEB’in yaptığı şube müdürlüğü sınavını geçen yıl aralık ayında yaklaşık 6 bin kişi kazandı. Ancak sözlü mülakatta AKP’ye yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir Sen üyesi bin 709 kişinin ataması yapıldı. Mahkeme sadece sözlü sınava dayalı olarak atama yapıldığı için bu atamaları iptal etti. MEB ise mahkeme kararını uygulamadı. MEB’ın son umudu olan düzenleme ise son anda TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde geri çekildi. MEB’i yaptığı atamaları dayanaksız bırakan bu gelişme mahkeme kararlarının uygulanmasının yolunu açtı.

 

 

Kaynak: Sözcü / Başak Kaya