NSU araştırma komisyonu çalışmalarını tamamladı: “Sorun yanlış değerlendirmede”

NSU araştırma komisyonu çalışmalarını tamamladı: “Sorun yanlış değerlendirmede”
22 Ağustos 2013 11:55

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunan ve 1 kadın polisi öldürdükleri ortaya çıkan aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin işlediği cinayetleri araştıran Alman Meclisi Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamladı.

 

 

Komisyon üyelerinden Eva Högl, NSU cinayetlerinin aydınlatılamamasında sistematik ve kapsamlı başarısızlığın bulunduğunu açıkladı. Eva Högl, cinayetlerin aydınlatılamamasında eyaletlerdeki polis, yargı ve gizli haber alma örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatları’ndaki yanlış değerlendirmelerin rol oynadığını vurguladı.

 

RAPOR AÇIKLANIYOR

 

Almanya’da dikkatler bugün kapsamlı olarak açıklanacak NSU raporuna çevrildi. Alman 1’inci Devlet Kanalı ARD, çalışmalarını tamamlayan komisyon üyeleri ile röportaj yaparken aylar süren çalışmalarını ekrana getirdi. 8’i Türk 10 kişiyi öldüren, bombalı saldırı ve 15 soygun gerçekleştiren aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresinin işlediği cinayetleri araştıran komisyondaki Sosyal Demokrat üye  Eva Högl, aşırı sağın yıllarca eyalet ve federal düzeyde her kademede yanlış değerlendirilerek küçümsendiğini anlattı.

 

Högl, Almanya’yı sarsan cinayetlerin yıllarca aydınlatılamamasının  güvenlik sistemlerine güveni sarstığını ayrımcılığın önüne geçebilmek için güvenlik birimlerinde çalışanların çok kültürlük konusunda eğitilmesinin büyük önemi bulunduğunu, bağımsız şikayet merkezleri kurulması gerektiğini bildirdi. Komisyon üyesi Högl, güvenlik kurumları veya devlet kuruluşlarının NSU cinayetlerinde yer aldığı, bilinçli olarak  görmezden geldiği veya terör hücresi üyelerine yardım ettiklerine dair ellerinde somut bir veri bulunmadığını açıkladı.