Mustafa Akıncı: Bu kabul edilebilecek bir davranış değil

Mustafa Akıncı: Bu kabul edilebilecek bir davranış değil
15 Şubat 2017 16:51

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözüm sürecinde güveni erozyona uğratacak davranışlara değil, güven artırıcı önlemlere ihtiyaç olduğuna işaret ederek, “Rum meclisinin Enosis’le ilgili kararı iptal edilmelidir. Bu konuda Rum lider adım atmalıdır, çünkü bu kabul edilebilecek bir davranış değildir” dedi.

 

 
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kararın iptal edilmemesi durumunda bundan sonraki müzakere sürecini anlamsız hale getirileceğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Güven Yaratıcı Önlemlerden biri olarak cep telefonlarının adanın iki tarafında da kullanılabilmesi için aldıkları kararın Güney Kıbrıs’taki bir yasa yüzünden engellendiğini de hatırlatarak Güney Kıbrıs meclisini bu konuda çalışmaya, yasayı tadil etmeye çağırdı. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, bir kabulünde yaptığı açıklamada, “Kuzey Kıbrıs’ta ilhak biçiminde gelişen söylemlere en başta ben karşı çıkmaktayım bu toplumun lideri olarak, KKTC’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak. Benzeri bir tavrı Güneydeki seçilmiş bir liderden beklemek de hakkımızdır” şeklinde konuştu.

 

 

Cumhurbaşkanı Akıncı, zihniyet değişikliğine ihtiyaç duyulan bir alanın da Kıbrıs konusu olduğuna işaret ederek şunları kaydetti: “Maalesef son günlerde yaşananlar, çok ciddi sıkıntılar yaratmış durumdadır. 67 yıl sonra bir Enosis için vaktiyle yapılan, kilisenin öncülük ettiği bir imza toplama olayını okullarda kutlanacak, anılacak bir hadise haline getiren bir kararın Güney’deki Rum meclisinde onaylanmış olması, Kıbrıs Türk toplumunda infiale neden oldu, toplu bir tepkiye neden oldu. Bu tepkimizde de yerden göğe kadar haklıyız diye düşünüyorum çünkü güven artırıcı önlemlere ihtiyacımız var, güveni erozyona uğratacak davranışlara ihtiyacımız yok. Kuzey Kıbrıs’ta ilhak biçiminde gelişen söylemlere en başta ben karşı çıkmaktayım bu toplumun lideri olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak… Benzeri bir tavrı Güneydeki seçilmiş bir liderden beklemek de hakkımızdır. Kaldı ki 67 yıl sonra böyle bir olayın okullarda anılmasına vesile olan davranışa kendi partisinin de destek olmuş olması kabul edilebilecek bir davranış değildir. Evet, ELAM küçük bir parti olabilir ama büyük parçayı peşinden sürüklemiştir. Tıpkı İngiltere’de çok küçük bir partinin başlattığı bir AB’den ayrılma Brexit olayını meclisin çok büyük bir çoğunluğunun onaylama noktasına geldiği gibi.

 

 

“Bu karar iptal edilmelidir. Bu konuda Rum lider adım atmalıdır”

 

 
Biz bu konuyu hafife almadık, almak niyetinde değiliz çünkü konu hafife alınacak bir konu değil. Bu konu düzeltilmeli, bu karar iptal edilmelidir. Bu konuda Rum lider adım atmalıdır, çünkü bu kabul edilebilecek bir davranış değildir.”

 

 

 

“Rum meclisi iki toplumun mobil iletişimini engelleyen yasayı tadil etsin”

 
Cumhurbaşkanı Akıncı, göreve başladıktan 1 ay sonra, iki tarafta da cep telefonlarının kullanılabilir olması için aldıkları kararı anımsatarak, Güven Yaratıcı Önlemlerden biri olan bu konuda tüm teknik çalışmalar hazırlıklar yapılmasına rağmen Güney Kıbrıs’ta mevcut bir yasanın bunu engellediği söylenerek bunun gerçekleşemediğini anlattı. “İşte Güney’de meclis bunun için çalışmalıdır. Oturup da bu yasayı tadil edip iki toplumun mobil iletişimine yardımcı olunacağına böyle bir karar alınıyor; Meclis bu yönde irade ortaya koyuyor. Bu da tabii ki Kıbrıs Türk halkında çok büyük bir güvensizlik yaratılmasına neden oluyor. Bütün bunları söyleme ihtiyacını duydum çünkü bu konuyu hafife alma, önemsizleştirme girişimleri var. Bu doğru değil, bunun düzeltilmesi lazım çünkü aksi takdirde bundan sonraki müzakere sürecini anlamsız hale getirecektir.”

 

 

 

“Enosis’i anma kararı müzakere sürecine ciddi zarar verir”

 

 

 

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri António Guterres’e mektup göndererek, 1950 Enosis referandumu yıldönümünün ortaokullarda anılması yönündeki Rum Meclisi’nin kararının iptal edilmemesi durumunda, Kıbrıs’ta iki taraf arasında güven inşa etmeye yönelik çabalara ciddi darbe vurulmuş olacağını ve müzakere sürecinin büyük zarar göreceğini vurguladı.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri’ne yazdığı mektupta, Rum Meclisi’nin aldığı bu kararın iptal edilmesi için BM’nin girişimde bulunmasını istedi. Akıncı, Kıbrıs Konferansı’na Mart’ta devam edilmesine karar verildiği günlerde, Rum Meclisi’nin aldığı bu kararın, adada güven inşa edilmesine ve çözüm için toplumların hazırlanmasına yönelik tarafların adım atmasına ilişkin gerek BM Genel Sekreteri gerekse BM Güvenlik Konseyi’nin çağrıları ile uyumlu olmadığına dikkat çekti. Rum Meclisi’nin söz konusu kararının, ortaöğrenim dönemindeki öğrencileri hedef almak suretiyle gelecek kuşakların zihinlerinde bölünme tohumları ektiğini, karşılıklı kabul edilen tüm güven artırıcı önlemleri de anlamsız kıldığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Enosis hedefi, Kıbrıs sorununun ortaya çıkmasının başlıca nedenidir ve bu hedef Kıbrıs’a sadece keder ve acı getirdi” dedi.

 

 

 

Konunun 67 yıl sonra aşırı sağcı siyasi bir parti olan ELAM tarafından gündeme getirilmesi ve Rum Meclisi’nde onaylanmasını hayretle karşıladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in partisi olan DİSİ’nin bu kararın alınmasına katkıda bulunmasının ise daha da üzücü olduğunu belirtti. Müzakere sürecinin çözümle sonuçlanması durumunda kurulması hedeflenen birleşik federal bir Kıbrıs’ın yaşayabilmesi için, gençliğin eğitimi ve barış kültürünün geliştirilmesinin çok büyük önem taşıdığını, bu amaçla güven yaratıcı bir önlem olarak iki toplumlu Eğitim Teknik Komitesi’nin kurulduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, bu sorumlulukla hareket edilmediğinin ortada olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mektupta, Kıbrıslı Türklerin Güney’de maruz kaldıkları ırkçı saldırılarla da birleşince, Rum Meclisi’nin Enosis ile ilgili bu kararın, Kıbrıslı Türklerin güvenlik endişelerini pekiştirerek, bir çözüm durumunda bu tarz eğilimlerin engellenmesine hizmet edecek bir mekanizmaya duyulan ihtiyacı daha da öne çıkardığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, 2017 yılının çözüm çabaları bakımından taşıdığı risklerin bilincinde olarak, Kıbrıs’ta yaşayabilir ve kalıcı bir çözüme varılmasına yönelik zorlu görevi bu tür adımlarla daha da zorlaştırmaya çalışmaktan kaçınılmasının önemine vurgu yaptı.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçtiğimiz gün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ı davet ederek görüşmüş ve görüşmenin ardından, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile yaptığı telefon görüşmesinde de, BM’den Rum meclis kararının yürürlüğe girmemesi için Anastasiadis nezdinde girişimde bulunmasını ve inisiyatif almasını talep etmişti.
Ali RUHLUEL/LEFKOŞA, (DHA)