'Muhtıra'nın sivil anlamı hatırlatmaktır

'Muhtıra'nın sivil anlamı hatırlatmaktır
29 Ağustos 2012 14:00

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in teröre karşı hazırladığı Terörle Mücadele Metni için kullandığı “muhtıra” sözüne açıklık getirdi. Arınç, “Açıklamamda bir kere kullandığım ‘muhtıra’ kelimesi birilerini esas duruşa geçirdi. ‘Muhtıra’nın sivil anlamı hatırlatmaktır” dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in teröre karşı hazırladığı 11 maddelik eröre Karşı Ulusal Mutabakat Metni’yle ilgili söylediği “muhtıra” nitelendirmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bülent Arınç, kısaca şunları söyledi:

“Sözlerimle ilgili bazı cehalet kokan açıklamalar, bazı yanlış anlaşılmalar oldu. Mutabakat metni demişim, bildiri demişim. Bir kelime de muhtıra demişim.

‘Muhtıra’ dendiği zaman AK Parti öncesinde askerlerin hükümete verdiği yazılı metin anlaşılıyor. O kadar kelime içinde bir kez ‘muhtıra’ demem, bazılarına geçmişte yaşananları hatırlattı.

‘Muhtıra’nın sivil anlamı da hatırlatmak demektir. Nasıl bildiri Türkçe ise; nasıl açıklama Türkçe ise; nasıl mutabakat metni Türkçe ise; muhtıra da hatırlatmak anlamında öyle bir Türkçedir. Ama zihinlere öylesine yerleşmiş ki; askeri anlamda verilen muhtıralar veya siyasi anlamda verilen muhtıralar; bizimkiler hazır ola geçmek durumunda kendilerini mecbur hissettiler. Bu bir cehalettir; bu cehaleti deşifre etmek istiyorum.

Meclis Başkanı bizim yabancımız değil, partimizin kurucusudur. Sayın Cemil Çiçek, eğer hükümeti muhatap alıyorsa, buna yanıt verilebilir. Çok iyi niyetli, gerçeklere dayalı bir açıklama yapmış. Bazılarını eksik, bazılarını yanlış, bazılarını hatalı bulabilirsiniz.

‘Muhtıra’ kelimesini duyduğunuzda tüyleriniz diken diken olmasın. Saçma sapan tepkiler verilmesin.

İyi polis-kötü polis oyunu oynayacak insanlar değiliz. Meclis Başkanı’yla her yerde her zaman görüşürüz, ailece de görüşürüz.”