Muhalefette yeni ittifak arayışı: GPSİ!

Muhalefette yeni ittifak arayışı: GPSİ!
14 Aralık 2020 08:16

2018 seçimlerinde Millet İttifakı ile seçime giren muhalefet 2023 ya da daha öncesinde yapılacak olası bir seçim için farklı ittifak seçeneklerini de tartışmaya açtı.

 

 

Muhalefetin öncülüğünü yapan CHP, önümüzdeki seçimlerin ‘tek adam rejiminden yana olanlarla demokrasiden yana olanlar’ arasında geçeceğini söylüyor. Gazete Duvar’da yer alan habere göre CHP bu söylem ile en geniş ittifakı oluşturmaya çalışırken ittifaka katılabilecek yeni partilere ‘ideolojilerden uzak parlamenter sistem ittifakı’ önerisi dile getiriliyor.

 

 

Bu öneriye göre parlamenter sistem isteyen tüm partiler bir protokol etrafında bir araya gelmeli. Hazırlanacak protokole, “Biz 4-5 parti güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek, yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü ve siyasi etik kanunu için aramızda uzlaştık. Seçimleri kazandığımız takdirde 1.5-2 yıl içinde parlamenter sisteme geçiş için anayasa değişikliği yapacağız. Bu değişikliğin ardından seçime gideceğiz ve yeni parlamento oluşacak” maddeleri yazılıp imza atılmalı. Böylece tüm farklılıklara karşın Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem İttifakı (GPSİ) ile muhalefette en geniş birliğin kurulabileceği ifade ediliyor.