Muhalefet belediyeleri, AKP kuşatması altında!

Muhalefet belediyeleri, AKP kuşatması altında!
29 Aralık 2021 08:44

AKP, sandıktan alamadığı sonuca iktidar gücüyle ulaşmaya çalışıyor. Ekonomik güçlüklerin yanı sıra kayyum atamaları ve soruşturmalarla kuşatılan muhalefet belediyelerinin önüne her gün yeni bir engel çıkartılıyor.

 

 
Yerel seçimlerin üzerinden geçen üç yılı aşkın sürede, muhalefetin yönetiminde bulunan belediyeler her adımda iktidarın engellemeleri ile karşı karşıya kaldı. 60’tan fazla belediyeye kayyum yoluyla el konulurken AKP, kazanamadığı belediyeleri çeşitli yöntemlerle iş yapamaz hale getirdi, vatandaşlar hizmetlerin aksaması nedeniyle mağdur oldu.

31 Mart 2019’da gerçekleştirilen seçimlerde başta Ankara, İstanbul, Adana, Mersin olmak üzere çok sayıda büyük belediyeyi muhalefete kaptıran iktidar partisi, üç yıldır bu belediyelerin iş yapamaması için mücadele ediyor. Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre kaynakların tamamına yakınını Cumhur İttifakı yönetimindeki belediyelere aktaran Saray yönetimi, ek kaynak bulma yoluna giden belediyeleri de soruşturma ve genelgelerle engellemeye çalışıyor.

 

 

MÜFETTİŞ İNCELEMELERİ

 

 

Yerel seçimlerin ardından İçişleri Bakanlığı’na bağlı müfettişler, muhalefet belediyelerini kıskaç altına aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ceyhan, Yalova, Buca, İlkadım Belediyeleri başta olmak üzere çok sayıda belediye defalarca müfettiş incelemesinden geçirildi.

 

 

6 BELEDİYE KALDI

 

Yerel seçimlerde üçü büyükşehir olmak üzere 65 belediye başkanlığını kazanan HDP’nin kayyum operasyonuyla 59 belediyesine el konuldu. Silopi, Patnos, Çınar, Karaçoban ilçe belediyeleri ile Kömür ve Balveren belde belediyeleri, kayyum atanmayan HDP’li belediyeler oldu.

 

 

BATIDA DA KAYYUM

 

 

CHP’li Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz, seçimlerden dokuz ay sonra FETÖ iddiaları nedeniyle tutuklandı ve daha sonra görevden alındı. Oğuz’dan boşalan koltuğa belediye meclisinde seçim ya da halk oylaması yöntemiyle yeniden belediye başkanı seçimi gerçekleştirilmedi. Bunun yerine, Urla Kaymakamı Murtaza Dayanç, belediyeye kayyum olarak atandı.

Yalova Belediyesi’nde ise muhasebe çalışanına yönelik suçlamalar, başkanı görevden alma gerekçesi oldu. Belediyenin Mali Hizmetler Müdürlüğü çalışanı hakkındaki iddiaları inceleyen müfettişler, CHP’li Belediye Başkanı Vefa Salman’ın görevden alınmasına karar verdi. Yerine AKP’li Belediye Meclis Üyesi, başkanvekili olarak seçildi.

CHP’li Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar da hakkındaki adli soruşturma gerekçe gösterilerek seçimlerden bir yıl sonra görevden alındı.

 

 

YARDIMA ENGEL

 

 

Merkezi hükümetten yeterli desteği alamayan muhalefet belediyeleri, finansman talepleri için kapısını çaldığı İller Bankası’ndan da çoğu zaman olumsuz yanıt aldı. Bunun üzerine yardım kampanyaları düzenlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, koronavirüs salgınından etkilenen yurttaşlar için yardım kampanyası düzenleyen başta Ankara ve İstanbul olmak üzere muhalefet belediyelerini engellemek amacıyla valiliklere genelge gönderdi. Belediyelerin dış finansman yoluyla kaynak bulma çabaları da iktidarın engellemek için girişimlerde bulunduğu bir diğer uygulama oldu.

 

 

EKMEĞE İZİN YOK

 

 

Ekonomide yaşanan kötü gidişatın ardından ücretsiz ekmek dağıtmak isteyen muhalefet belediyeleri, yine İçişleri Bakanlığı’nın engellemeleri ile karşı karşıya kaldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, valiliklere genelge göndererek, ekmek dağıtımının yalnızca Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından yapılabileceğini bildirdi.

Belediye başkanı muhalefetten, meclisi ise iktidar çoğunluğundan oluşan belediyelerde, engellemeler meclis kararıyla hayata geçti. Çok sayıda belediyede başkanın yardım ve finansman talebi, meclis kararıyla reddedildi. Son olarak Ankara’da 5 bin adet açık hava ilan panosu ile 3 bin adet kapalı otobüs durağının 10 yıllık süreyle kiraya verilmesini isteği, AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi. Kaybedilen toplam kaynak 2,5 milyon TL olarak hesaplandı.

 

 

AYRIMCILIK HER YERDE

 

 

Kaynaklarının yarısını Millet İttifakı’na ait belediyelerden toplayan Türkiye Belediyeler Birliği de bu kaynakların tamamına yakınını Cumhur İttifakı tarafından yönetilen belediyelere aktardı. Duruma tepki gösteren CHP’li belediye başkanları, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilen organizasyonlara katılmama kararı aldı.