Milletvekili yemininden, Türk, Atatürk, vatan, millet gidiyor 'MUKADDESAT' geliyor

Milletvekili yemininden, Türk, Atatürk, vatan, millet gidiyor 'MUKADDESAT' geliyor
16 Kasım 2012 09:50

Sözcü gazetesi yazarı Emin Çölaşan’ın gündeminde bugün yeni Anayasa çalışmaları çerçevesinde değiştirilmesi planlanan ‘milletvekili yemini’ vardı.

Konuyla ilgili kurulan komisyonda milletvekili yemini üzerine çalışmalar yapıldığını söyleyen Çölaşan, yeni yeminde ‘Türk, Atatürk, vatan, millet, namus’ gibi kavramların çıkarılarak yerine ‘Mukaddessat’ sözcüğünün getirildiğini yazdı.

Özellikle üç partinin, AKP, CHP ve MHP’nin temsil edildiği 0 komisyona her parti önerilerini getirdiğini dile getiren Çölaşan, “sonuçta elbette AKP’nin dediği olacak ve karşımıza yeni bir AKP anayasası çıkacak.” dedi.

Konunun milletvekili yeminini yeniden yazmaya geldiğini söyleyen Çölaşan, orjinal metin ile yeni Anayasa çalışmaları çerçevesinde üzerinde çalışılan metnin bir karşılaştırmasını yaptı.

İŞTE ÇÖLAŞAN’IN YAZISININ O BÖLÜMÜ;

Önce anayasada yer alan bugünkü yemin metnini okuyalım:

“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına (devrimlerine) bağlı kalacağıma, toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan (bağlılıktan) ayrılmayacağıma, büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.”

Bu iktidar partisinin Atatürk düşmanlığı ve “Türk” sözcüğüne olan alerjisi öyle bir boyuta geldi ki, yeni anayasada yer alacak yemin metninden bile bu kavramları ayıklamaya kalkışıyorlar.
Bölücü ve Kürtçü BDP bu konuda elbette AKP’nin yanında yer alacaktır da, CHP ve MHP’nin ne yapacağını merakla bekleyeceğiz! AKP nin önerdiği yemin metni aynen şöyle:

“İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma, devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma MUKADDESATIM ve şerefim üzerine yemin ederim.”

Şimdi, anayasa üzerinde tezgahlanmak istenen AKP oyununun milletvekili yemini ile ilgili bölümünü biraz irdeleyelim:

- “Devletin varlığı” çıkarılıyor.
- “Vatanın ve milletin BÖLÜNMEZ bütünlüğü” çıkarılıyor, “Ülkenin bütünlüğü” getiriliyor. “Bölünmezlik” yok!
-“Laik Cumhuriyet, Atatürk ilke ve inkılapları” çıkarılıyor.
-“Büyük Türk milleti” ifadesi de çıkarılıyor. Böylece bunların hiç hoşlanmadığı “Türk” sözcüğü kendi beyinciklerinde iptal edilmiş oluyor.
- Bugünkü yemin metninin sonunda yer alan “Namusum ve şerefim üzerine andiçerim” ifadesinde “Namus” kaldırılıyor, onun yerini dinsel bir sözcük olan “Mukaddesat” alıyor.  
 
AKP nin yeni anayasa oyunundan küçük bir örnek verdim. Bu örnek sadece yemin metninden. Ötesini siz düşünün.

Atatürk ve laik Cumhuriyet düşmanlığını hayata bu anayasa ile geçirmeye teşebbüs edecekler.
Şeriat yemininde, ülkenin bölünmezliğinde, BDP’nin de evet demesiyle aynı utanç verici durumlara tanık olacağız.

CHP uyuma, MHP uyuma, Türk milleti uyuma!