MHP iki bölgede AKP’ye ağır darbe vurdu

MHP iki bölgede AKP’ye ağır darbe vurdu
8 Haziran 2015 10:30

MHP sadece Osmaniye’de birinci olsa da bu seçimin HDP’den sonra oyunu en fazla arttıran partisi oldu. 2011’e göre oyunu yüzde 3.4 arttıran MHP özellikle Karadeniz ve Orta Anadolu’daki yükselişi ile AK Parti’ye ağır darbe vurdu.

 

 

MHP , 7 Haziran seçimlerinde HDP’den sonra oyunu en fazla arttıran parti oldu. Yine geleneksel olarak Osmaniye dışında hiçbir ilde birinci parti olmasa da MHP, 2011 seçimlerine göre oyunu yüzde 3.4 arttırarak yüzde 16.4’e yükseldi. Bu oy oranı ile MHP, Meclis’ten 81 sandalye kazandı.

 

 

MHP üç büyük ilde de oyunu geçmiş seçimlere göre yükseltti. İstanbul’daki artış yüzde 1.6, İzmir’de yüzde 2.5, Ankara’da ise yüzde 3.3 oldu.

 

 

Ama MHP’deki yükselişin asıl dinamiğini tarihsel olarak her zaman potansiyel seçmenlere sahip olduğu Karanediz ve Orta Anadolu’daki oylar oluşturdu.

 

 

KARADENİZ’DE YÜKSELİŞ CİDDİ

 

 

Özellikle Karadeniz’deki yükseliş dikkat çekici. Hemen tüm illerde oyunu arttıran MHP bu bölgede oyunu en fazla yüzde 12 ile Karabük’te arttırdı. Bunun dışında Sinop’ta yüzde 8.7, Gümüşhane yüzde 9.9, Artivin’de yüzde 9.2 gibi yüksek oranlarda oylarına katkı sağladı. Bunun dışında Çorum’da yüzde 7.1, Samsun’da yüzde 6.6, Trabzon’da yüzde 5.8, Bayburt’ta yüzde 7.8, Giresun’da yüzde 6.6 oranlarında oylarını yükseltti.

 

 

İÇ ANADOLU’DA AKP ‘YE AĞIR DARBE VURDU

 

 

Orta Anadolu’da ise MHP’nin oylarını yükselttiği illerin başında yüzde 10’ar yükselişle Yozgat, Kırıkkale, Kırşehir geliyor. Nevşehir’de yüzde 9.9, Niğde yüzde 6.2, Kayseri’de yüzde 9.9 ve Sivas’ta ise yüzde 8.3’lük oy artışları yaşandı. Orta Anadolu’da rekor artış yüzde 12.6 ile Aksaray’da yaşandı. Buralarda MHP, AK Parti ‘ye ciddi darbeler vurdu.

 

 

Ege Bölgesi’nin iç illerinde de yine MHP’ye özellikle AK Parti’den oy kayması dikkat çekiyor. Afyon’da artış yüzde 6.8, Kütahya’da yüzde 10.9, Manisa’da yüzde 6.6, Uşak’ta da yüzde 11.1 oranında oy artışları oldu.

 

 

Doğu Anadolu’da ise Kars ve Iğdır’da bir kayıp söz konusu. MHP buradaki kayıpları Erzurum’da yüzde 10.3, Erzincan’da yüzde 7.6 artışlarla telafi ederken, güneyde Gaziantep’teki artış yüzde 8.3, Kahramanmaraş’taki artış ise yüzde 6.8.

 

 

REKOR ARTIŞ KİLİS’TE

 

 

MHP’nin tüm Türkiye’de en fazla oyunu arttırdığı il ise yüzde 14.8 ile Kilis. MHP Lideri Devlet Bahçeli ‘nin memleketi olan ve MHP’nin tek birinci çıktığı il Osmaniye’de yüzde 0,4’lük bir düşüşün olması ise sürpriz oldu. MHP’nin asıl oy kaybettiği iller ise Kars, Iğdır ve Ardahan.