Meksika açıklarında deprem

Meksika açıklarında deprem
5 Nisan 2010 13:31

Meksika’nın Büyük Okyanus kıyısındaki California yarımadası açıklarında bu gece meydana gelen depremin büyüklüğünün 7.2 olduğu bildirildi.Amerikan Jeolojik Araştırmalar
Merkezi (USGS) sismologlarından Lucy Jones, son yapılan ölçümlere göre
depremin büyüklüğünün daha önce açıklandığı gibi 6.9 değil, 7.2 olduğunu
söyledi.
Jones, deprem merkezinin karaya biraz daha yakın olması durumunda
hasarın çok büyük olabileceğini de kaydetti.

7.2 büyüklüğündeki depremden
önce ve sonra kaydedilen artçı şok ve sarsıntıların büyüklüğünün ise
5.1’e kadar çıktığı görüldü.

ABD ve Meksika’nın Büyük Okyanus kıyısındaki sınır bölgelerini geniş ölçüde etkileyen deprem, Meksika’nın Tijuana, ABD’nin San Diego, Los Angeles, Arizona gibi kentlerinde de binaların sallanmasına, halkın paniğe kapılmasına yol açtı.

Yaklaşık 30 saniye süren depremde Meksika’da iki kişi hayatını kaybederken yaklaşık 100 kişi yaralandı. Baja bölgesindeki birçok işyeri ve ev hasar gördü. Kaliforniya’daki tüm şehirlerde hissedilen deprem eyaletteki birçok havuzun taşmasına sebep olurken bazı vatandaşlarında asansörde mahsur kalmasına neden oldu.

Sahil kesimlerinde ise Tsunami ihtimaline karşı vatandaşların plajlardan kaçarak iç kesimlerdeki caddelere koştuğu dikkat çekti. Öğleden sonra 15:40’da meydana gelen sarsıntı, Arizona ve Nevada eyaletlerinden de hissedildi. 1992 yılından beri Meksika’da gerçekleşen en şiddetli depremlerden biri olan sarsıntının en fazla hasar verdiği Mexicali şehrinde elektrikler kesildi ve iki bina tamamen yıkıldı.

AA