Mehmet Ali Şahin:Mutabakatla yeni bir Anayasa metni ortaya koyalım

Mehmet Ali Şahin:Mutabakatla yeni bir Anayasa metni ortaya koyalım
4 Temmuz 2013 20:05

AKP Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin: 48 madde üzerinde mutabakat sağlanabilmiş, 177 madde görüşülmüş, 129 madde mutabakat sağlanamamış.

Her siyasi parti temsilcisinin kırmızı çizgim dediği çizgiler var. Bu kırmızı çizgileri siyasi parti temsilcileri kaldırdık esnedik diyemiyor. Kim diyecek kendilerini görevlendiren siyasi parti liderleri diyebilecek. O nedenle sayın Çiçek’in yapacağı ziyaretler önem arz etmektedir. Mutabakatla bir yeni Anayasa metni ortaya koyalım samimi çalışmalarımıza devam ediyoruz dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan Anayasa Komisyonu toplantısı sonrasında AK Parti Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ahmet iyimaya basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“YAZIM KOMİSYONU ÇALIŞMALRINA DEVAM EDECEK”

AK Parti Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yeni Anayasa üzerinde tam bir mutabakata varılamasına ilişkin şunları kaydetti: “Yazım işine başlayalı bir yılı geçtiği halde, neden tam bir mutabakata varılamadı. Genel başkanlarımız da bir değerlendirme yapacak. Takıldığım siyasi partilerin düşüncelerinde ısrar etmeleri. Bu nedenle mesafe alamadığımız maddeleri de veya madde başlıklarını da sayın Meclis Başkanımız, genel başkanlarımız ile görüşerek bunların aşılması konusunda kendilerinden yardım talep edecek. Yazım komisyonumuz çalışmalarına devam edecek.”

Başkanlık sistemine ilişkin bir soruya Şahin, “Meclis Başkanımız tam bir mutabakat sağlanamamasının nedenlerini değerlendirirken herhalde buna benzer hususları da paylaşacak diye düşünüyorum. Meclis Başkanımız, Genel Başkanımızı ziyaret ettiğinde bu konuyu da gündeme getirecektir” şeklinde yanıt verdi.

“PARTİLERİN KIZRMIZI ÇİZGİLERİ VAR”

Siyasi partilerin kırmızı çizgileri olduğuna dikkat çeken Şahin, “Sayın Meclis Başkanımızın liderlerden alacağı randevu onlarla görüşmesi hemen önümüzdeki hafta başından itibaren bu randevu talepleri gerçekleşir. Bu görüşmeler yapılırsa inşallah biz 3 komisyon olarak Sayın çiçek’in başkanlığında tekrar bir araya gelerek sonuçları değerlendireceğiz. 48 madde üzerinde mutabakat sağlanabilmiş, 177 madde görüşülmüş, 129 madde mutabakat sağlanamamış. Her siyasi parti temsilcisinin kırmızı çizgim dediği çizgiler var. Bu kırmızı çizgileri siyasi parti temsilcileri kaldırdık esnedik diyemiyor. Kim diyecek kendilerini görevlendiren siyasi parti liderleri diyebilecek. O nedenle sayın Çiçek’in yapacağı ziyaretler önem arz etmektedir. Mutabakatla bir yeni Anayasa metni ortaya koyalım samimi çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

“FARKLI İRADELERİ KOMİSYON YENİDEN DEĞERLENDİRECEK”

Anayasa Komisyonu Üyesi Ahmet iyimaya, “Şu ana kadar ortaya çıkan veriler liderlerle paylaşıldı. Ortaya çıkacak farklı iradeleri komisyon yeniden değerlendirecek. Benim değerlendirmeme göre komisyon müzakereci bir komisyon. Ama mütabakatçı bir komisyon değil. Yani müzakere için bol vakit harcıyoruz. ama mütabakat için bir fırsat bir sonuç elde edemiyoruz. Bu yasama yılının sona ermesine kadardı süre. Bundan sonra devam edip etmeyeceği meselesini Başkanımız liderlerle değerlendirme yaptıktan sonra komisyon çözecektir. Başkan da tabii orada kendi yetkilerini kullanacaktır. Belki yarın başkanımız görüşebilir. O nihai değerlendirme pazartesi yapılabilir. Bugün Avrupa Birliği Özel Komisyonu’nda bir zayeretçi var. Onu kabul edeceğiz. Yarın çalışacağız. Ama komisyon aşağı yukarı ikinci müzakeresini de büyük ölçüde tamamladı. Bir olamazlık durumu ile karşı karşıya. Liderlerle bu olamazlık durumunu aşabilir miyiz? sorusuna cevap aranacak” şeklinde konuştu.