Meclis’te ‘dokunulmazlık’ hesabı

Meclis’te ‘dokunulmazlık’ hesabı
25 Nisan 2016 16:40

Anayasa değişiklik teklifi için Meclis’te hesap üstüne hesap yapılıyor.

 

 

 

Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin AKP’nin teklifi bu hafta TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek. Teklifi 3 parti de destekliyor. Ancak Genel Kurul’daki oylamada 367’nin üzerinde oy çıkması konusunda tereddüt bulunuyor. 21 Nisan Perşembe günü görüşülmesi beklenirken, ertelenen Anayasa değişiklik teklifi bu hafta komisyonda ele alınacak. Teklifin kabul edilmesi halinde önümüzdeki hafta Genel Kurul’da görüşülecek.

 
Veli TOPRAK/ Sözcü

AKP’nin dokunulmazlık teklifine CHP ve MHP de destek olacağını açıkladı. Teklif kabul edilirse 129 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak. TBMM’de halen toplam 129 milletvekiline ait, 567 fezleke bulunuyor. Bu vekillerden 25’i AKP’li, 51’i CHP’li, 45’i HDP’li, 7’si MHP’li ve biri de Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka.

 
FİRE NE KADAR?

 

 

AKP’nin 317, CHP’nin 133 ve MHP’nin 40 milletvekili bulunuyor. Üç partinin toplam 490 vekili var. Ancak TBMM Başkanı oy kullanamadığı için sayı 489′a düşüyor. Anayasa değişikliğinde grup kararı alınamıyor. Teklifin TBMM’den referandumsuz geçmesi için 367 oy gerekiyor. 330-367 aralığı ise teklifin referanduma sunulması anlamına geliyor.

 

 

AKP’nin teklifi, bakanların dokunulmazlığını koruyor. Daha önce CHP’nin yaptığı ‘bakanlar da milletvekilleri gibi hesap versin’ çağrısına iktidar olumlu yanıt vermedi. Bakanlar halen sadece Yüce Divan’da yargılanabiliyor. Meclis’te mevcut bakanlardan Veysel Eroğlu, Naci Ağbal ve İsmet Yılmaz’a ait fezlekeler var. Halen Milletvekili olan eski bakanlardan ise Nihat Zeybekçi’nin fezlekesi de TBMM’de bulunuyor.