Marmaray’da ciddi soru işaretleri

Marmaray’da ciddi soru işaretleri
6 Kasım 2013 13:16

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Marmaray projesine yönelik teknik ve mali sorunlar hakkında TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istenen önergede Kart, “Marmaray ile ilgili görüş ve düşüncelerimi daha evvel kamuoyu ile paylaşmıştım. Hem bir yurttaş olarak ve hem de Milletvekili olarak bu tür proje ve uygulamalardan doğal olarak mutlu oluyor, kıvanç duyuyoruz. Ancak, bu duygu ve değerlendirmelerimiz, projenin ihale ve teknik yönlerine ilişkin kaygılarımızı , sorularımızı ve ihtirazi kayıtlarımızı ortadan kaldırmamaktadır. Zira, AKP’nin, yönetim anlayışındaki zaafiyet sebebiyle bu tür iş ve ihalelerde , bir taraftan çıkar ilişkileri yapılanması ve bir taraftan da teknik zaafiyetlerin yaşandığını 10 yılın uygulamalarıyla biliyoruz. Bu kapsamda; projenin maliyetinin 5 Milyar Dolara ulaşacağı, bu rakamın benzeri projelerle kıyaslandığında anormal ve fâhiş olduğu yönünde teknik değerlendirmeler yapıldığı gibi; böylesine yüksek maliyetle yapılan bir projenin sigorta değerinin oransız ve düşük gösterilmiş olması, ayrıca ve başlı başına sorgulanması gereken bir haldir. Yolcuların can güvenlikleri bakımından ciddi soru işaretleri söz konusu olduğu gibi, yine sigortalanma sürecinde “şaibeli” ilişkileri doğrulayan bulguların ortaya çıktığı görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

Kart önergesinde şu sorulara yer verdi:

 

Marmaray için bugüne kadar yapılan toplam harcama tutarı nedir? Harcamalar hangi meblağa ulaşacaktır? Marmaray’ın “sigorta değeri” nedir? Sigorta ilişkisi-sözleşmesi hangi firmayla yapılmıştır? Sigorta sözleşmesi hangi riskleri kapsamaktadır?