'Kültür mantarı zehirli değil, aksine çok besleyici'

'Kültür mantarı zehirli değil, aksine çok besleyici'
15 Aralık 2012 11:18

GAZETECİ Tayfun Talipoğlu’nun Burdur’un Bucak İlçesi’nde yediği mantardan zehirlenmesi sonucu dikkatler mantar tüketimine çekildi.

 

 

Türkiye’de ‘beyaz şapkalı prenses’ olarak adlandırılan kültür mantarı üretiminin yüzde 45’inin Antalya’nın Korkuteli İlçesi’nde yapıldığını belirten AÜ Korkuteli MYO Mantarcılık Programı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Halil Demir, ilçede yaklaşık 800 ailenin üretim yaptığını söyledi. Son zamanlarda mantar üretiminde çeşitliliğin arttığını kaydeden Yrd.Doç.Dr. Demir, üretimin beyaz şapkalı mantardan, kayın ve istiridye mantarı denilen ‘pleurotus’ türlerine kaydığını söyledi. Mantarın besleyici özelliği sayesinde çok tercih edildiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Demir, “İçerdiği proteinin hemen hemen tamamı vücut tarafından hazmediliyor. Ayrıca artan et fiyatları karşısında mantar daha da önem arz kazanmakta. Yine içerdiği B vitamini, C vitamini ve mineral maddeler oldukça önemlidir. Karbonhidrat içeriğinin düşük olması, hem şeker hastaları hem de diyet yapanlar açısından da önemlidir” dedi.

 

Gazeteci Tayfun Talipoğlu’nun mantardan zehirlenmesi nedeniyle dikkatlerin mantarın üzerine çekildiğini vurgulayan Yrd.Doç.Dr. Demir, şunları söyledi:

“Kültürü yapılan beyaz şapkalı, kayın, shiitake (meşe mantarı) gibi mantarların zehirleyici etkisi bulunmamakta. Herhangi bir araçla seyahat etmek, yaşamsal açıdan mantarlardan çok daha tehlikelidir. Mantarın zehirlilik özelliği doğadan toplanan mantarlarda ortaya çıkmakta. Tayfun Bey’in zehirlenmesi de kendisinin de belirttiği gibi bir yolculuk sırasında yol kenarında satış yapanlardan mantar alması sonucu meydana gelmiştir.”

 

 

MANTARIN ZEHRİ YOK EDİLEMEZ

Uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishal gibi belirtilerin mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileri olduğuna dikkat çeken Kılınç, “Daha sonra karaciğer, böbrek ve diğer organların işlev bozuklukları, koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi veya kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez” dedi.