CHP 47 yıl sonra ilk kez birinci, AKP 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti oldu

CHP 47 yıl sonra ilk kez birinci, AKP 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti oldu
1 Nisan 2024 08:10

31 Mart yerel seçimleri, bir ilke sahne oldu ve kurulduğu günden bu yana girdiği tüm seçimlerden birinci parti olarak çıkan AKP, ilk kez CHP’nin gerisine düştü. Saat 01.00 itibarıyla, kesin olmayan sonuçlara göre, CHP, ülke genelinde belediye başkanlığı seçimlerinde yüzde 37,7 oy alarak, Bülent Ecevit’in yüzde 41 oy aldığı, 1977’deki seçimlerden sonra ilk kez, 47 yıl sonra, en çok oyu alan parti oldu. AKP ise kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 35,5’de kaldı.

 

 

 

 

Sonucu merakla beklenen, AKP’nin kazanmak için tüm olanaklarını seferber ettiği İstanbul’daki seçimde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, herhangi bir parti ile ittifaka girmemesine rağmen, Cumhur İttifakı’nın adayı Murat Kurum’a 10 puan fark attı. Ankara’da da CHP’li mevcut belediye başkanı Mansur Yavaş, herhangi bir parti ile ittifaka girmeden, AKP-MHP ittifakının adayı Turgut Altınok’a yaklaşık 28 puan fark atarak, rekor bir oyla başkan seçildi. CHP, İstanbul’da AKP’den 10, MHP’den 1 belediyeyi alırken, Ankara’da da yıllar sonra ilçe belediye sayısını 3’ten 14’e çıkardı. AKP’nin kalesi olarak gösterilen Keçiören’de bile CHP adayı ipi göğüsledi. Yıllar sonra Türkiye’nin seçim haritasında renkler değişti. Sadece batı ve güney kıyısında varlık gösteren CHP, uzun yıllar sonra ilk kez orta Anadolu, Ege’nin tamamı ve Marmara’nın büyük bölümünde birinci parti oldu. Çok partili yaşama geçildiği günden bu yana Manisa ve Afyonkarahisar’da ilk kez CHP’li adaylar belediye başkanı seçildi. Ortaya çıkan tablo, ANAP’ın büyük hüsran yaşadığı 1989’daki yerel seçimi anımsattı.

 

 

Üç büyük kentte CHP kasırgası

 
2023’teki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimde, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan altılı masaya karşı büyük başarı elde eden Cumhur ittifakı, yerel seçime büyük moral üstünlüğü ile girdi. CHP’deki genel başkanlık tartışmaları, Altılı Masa’nın bütünüyle dağılması, İYİ Parti’nin CHP’ye kapıları kapatması, CHP’nin seçime tek başına girecek olması gibi parametreler nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul başta olmak üzere üç büyük kentte yerel seçimin kazanılmasını ilk hedef olarak gösterdi.

 

Ancak İstanbul’da İmamoğlu, ittifaksız girdiği seçimde Cumhur ittifakının adayı Kurum’a 10 puan fark attı. İlçelerde de CHP büyük başarı kazandı. İstanbul’da AKP’nin 10, MHP’nin 1 belediyesi CHP’ye geçti. CHP toplamda 25 belediyeyi kazandı.

Ankara’da Mansur Yavaş da ittifaksız girdiği seçimde yüzde 58 gibi rekor bir oy oranına ulaşarak Cumhur ittifakının adayı Turgut Altınok’a 28 puan fark attı.

AKP, 19 belediyeden 9’unu CHP’ye kaybetti. MHP de 2 belediyeyi CHP’ye kaptırdı. CHP, üç olan belediye sayısını 14’e yükseltirken, Keçiören gibi 1989’dan bu yana kazanamadığı sembolik ilçelerde bile ipi göğüsledi.

 

 

Harita değişti

 
Seçimlere ilişkin Türkiye haritası, 22 yıllık AKP iktidarında ilk kez radikal biçimde değişti. CHP, elindeki belediyelerden Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ, İzmir ve İstanbul’u yeniden kazandı. Büyükşehirlerden Balıkesir, Bursa, Manisa ve Denizli’de ipi göğüsledi ve büyükşehir belediyesi sayısını 11’den 15’e yükseltti. CHP, buna ek olarak Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Bartın, Giresun, Kastamonu, Kırıkkale, Kilis, Kütahya, Uşak ve Zonguldak’ı da kazandı. Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Edirne, Kırşehir, Sinop ve Yalova’yı da CHP kazandı.

Böylece Türkiye haritasında sadece kıyılarda görünen CHP’ye özgü “kırmızı renk” ilk kez ülkenin batı bölümünün neredeyse tamamına yayıldı.

 

61 yıllık zafer

 
1946’da çok partili yaşama geçilmesinin ardından ilk yerel seçim 1963’te yapıldı. CHP, Manisa ve Afyonkarahisar’da, ilk yerel seçimden bu yana ilk kez belediye başkanlıklarını kazandı ve 61 yıl sonra bu kentlerde zafer elde etti.

 

AKP’ye şok: İlk kez ikinci parti
Seçimin en büyük sürprizi, Türkiye genelinde AKP’nin kurulduğu günden bu yana ilk kez bir seçimde ikinci parti olması ile yaşandı. Kesin olmayan sonuçlara göre AKP yüzde 35,9 oy oranında kalırken, CHP yüzde 37,1 oy oranına ulaştı. AKP, geçen yıl yapılan genel seçimdeki yüzde 35 oy oranında kaldı ve CHP’nin ilk kez gerisine düştü.

 

Türkiye genelinde eridi

 
AKP, 2019’da 15 büyükşehir, 24 il, 535 ilçe belediyesini kazanmıştı. CHP ise 11 büyükşehir, 10 il, 187 ilçe belediyesi kazanabilmişti. Bu iki partiyi 1 büyükşehir, 10 il, 145 ilçeyi kazanan MHP, 3 büyükşehir, 5 il, 50 ilçe kazanan HDP izlemişti. İYİ Parti, CHP ile ittifak yaptığı seçimde 19 ilçede seçimi kazanmıştı.

CHP, bu seçimde kazandığı büyükşehir sayısını 11’den 15’e yükseltti. 21 il, 329 ilçe kazanarak, önceki seçimde kazandığı il ve ilçeleri neredeyse iki katına yükseltti.

AKP’nin büyükşehir belediye sayısı 11 ile, il sayısı 13’e, ilçe sayısı 360’a düştü. DEM Parti 3 büyükşehir, 7 il, 63 ilçede başarı kazandı ve CHP’den sonra oylarını yükselten partiler arasına girdi.

MHP 8 il 108 ilçede belediye başkanlığını kazandı ancak hem elindeki bazı kentleri kaybetti hem de oy oranı ciddi oranda düştü.

 

 

Bu illerde kaybettiler

 
AKP 2019’da kazandığı Adıyaman, Ağrı, Afyonkarahisar, Balıkesir, Bursa, Denizli, Kilis, Kırıkkale, Muş, Nevşehir, Şanlıurfa, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak’ta geride kaldı. MHP de 2019’da kazandığı Amasya, Bartın, Karabük, Kastamonu, Kütahya ve Manisa’da belediyeleri kaybetti.

 

 

22 yılda ilk kez ikinci

 
AKP, 2019 yerel seçiminde Türkiye genelindeki oyların yüzde 44’ünü almıştı. MHP ile birlikte Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 51’i bulmuştu.

CHP ise bu seçimde yüzde 30’da kalmıştı. İttifak ortağı İYİ Parti ile oy oranı yüzde 37 olarak gerçekleşmişti. HDP de yüzde 4,2 oranında oy almıştı.

2014 seçiminde de AK Parti yüzde 45,43, MHP yüzde 20,71, CHP yüzde 16,87, belediye meclisi üyeliklerinde AK Parti yüzde 42,87, CHP yüzde 26,34, MHP yüzde 17,82 oy oranına ulaştı.

2009 yerel seçiminde AKP yüzde 38,39, CHP yüzde 23, MHP yüzde 15,9, DTP (HDP) yüzde 5,7

Saadet yüzde 5,2 oy aldı. Bu seçim, “AKP’ye uyarı” olarak nitelendirilmişti. 2004 yerel seçiminde ise AKP yüzde 41, CHP yüzde 18,2, MHP 10,4, DYP 9,9, SHP 5,1, Saadet yüzde 4 oy oranına ulaştı.

AKP; 2002’den bu yana ilk kez ikinci parti oldu ve yüzde 35 oy oranında kaldı.

 

Altılı Masa ve “kritik” partiler sınıfta kaldı

 
2023’teki seçimde Altılı Masa’yı oluşturan partilerden Gelecek Partisi yüzde 0,07, DEVA Partisi yüzde 0,21, Saadet Partisi yüzde 0,9, Demokrat Parti yüzde 0,15 oy oranında kaldı ve yüzde 1 oy oranına bile ulaşamadı. Bu partiler, 2023’teki genel seçime CHP listelerinden girmişlerdi. Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu partilere yüksek sayıda milletvekili vermesi nedeniyle eleştirilmişti.

2023 seçiminin kritik partilerinden Muharrem İnce’nin liderliğini yaptığı Memleket Partisi yüzde 0,09 oy oranında kalırken, genel seçimde yüzde 4 oy oranına kadar ulaşan, eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için protokol yaptığı, Ümit Özdağ’ın lideri olduğu Zafer Partisi yüzde 1,1’de kaldı.

 

 

Akşener de hayal kırıklığı yaşadı

 
Altılı masadan ayrılan ilk lider olan ve CHP ile ittifaka kapıyı kapatan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de büyük hayal kırıklığı yaşadı. 2023 genel seçiminde yüzde 9,9 oy oranına ulaşan İYİ Parti, bu seçimde yüzde 3,5 oy oranında kaldı ve Nevşehir dışında il belediyesi kazanamadı.

 

 

MHP’de büyük düşüş

 
Zafer Partisi ve İYİ Parti gibi, milliyetçi partilerden, Cumhur ittifakı ortağı MHP de oy kaybetti. Geçen seneki genel seçimde sürpriz yaparak yüzde 10,3 oy alan ve Cumhur ittifakının Meclis’te çoğunluk olmasını sağlayan MHP, bu kez yüzde 4,2 oy aldı. MHP, önceki yerel seçime göre de yüzde 3,5 oranında oy kaybetti.