Kullanım Amacını Bilmek Gerekiyor… Bıçak Seti Nedir?

Kullanım Amacını Bilmek Gerekiyor… Bıçak Seti Nedir?
1 Mart 2023 18:39

Raflarda çok sayıda bıçak türleri mevcut. Kimi izcilik için kullanılıyor, kimi domates kesmek için. Peki, piyasadaki bıçakların özelliklerinin ne işe yaradığını düşündünüz mü?

 

Bıçak seti modelleri, mutfakların en vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Doğrama, kesme gibi işlemlerin yapılması amacıyla üretilmiş olan bıçaklar, tekli veya set halinde bulunmaktadır. Kişinin ihtiyacına ve kullanım amacına göre seçebileceği birçok bıçak seti türü mevcuttur. Dilimleme, soyma ve parçalama işlevi yapan bıçakların ayrıca boyutları da vardır. Küçük, orta veya büyük bıçak çeşitlerinin her biri kolay bir kullanıma sahiptir. Ancak burada önemli olan bıçak seçimi yapılırken dikkat edilecek noktalardır.

Bıçak ve bıçak takımı modelleri kaliteli ve dayanıklı malzemelerin kullanılmasıyla üretilir. Haliyle kısa süre içerisinde deforme olabilecek ürünler olmazlar. En iyi bıçak takımı seçimi için bu özelliklere dikkat edilmesi yeterli olmaktadır.  Zira mutfak için en önemli olan araç gereçlerin başında bıçak çeşitleri gelmektedir. Özellikle her birinin görevi farklı olan bıçaklar da seçeneklerde oldukça fazla. Örneğin; sebze doğrama bıçağı, meyve soyma bıçağı gibi çeşitli amaçlar için kullanılan bıçaklar mevcuttur.

Şef Bıçak Seti

Şef bıçak seti, paslanmaz çelikten üretilmiş olan yine kaliteli ürünlerdendir. Aynı zamanda şef bıçakları fazlasıyla keskindir. Kesici ucun uzunluğu ise 18-23 cm civarındadır. Üst kısmı düz ve kesici yüzeyi eğri olan bıçak türüdür. Şef bıçak setleri genel olarak deriyi etten, etleri kemikten sıyırmak amacıyla kullanılan bir bıçaktır. Metal kısımları ise 12-20 cm olabilmektedir. Sağlam ve bir o kadar da dayanıklı bükülmez bir yapıya sahiptir. Kemikli tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarının kemiklerinin etleriyle birlikte kesilmesine olanak tanıyan en iyi bıçak çeşitlerindendir.

Şef bıçağı etleri kemiklere dahi kesebilme özelliği ile meşhurdur. Ancak bunların yanı sıra incecik maydanoz kıymak için de yine bu bıçaklar kullanılabilmektedir. Ve çoğu zaman sebze doğramak amacıyla da şef bıçakları tercih edilebilmektedir. Hemen her mutfakta bulunması gereken bu kuvvetli bıçak daha çok restoranlarda kullanılmaktadır. İşlevsel özellikleri bakımından sıkça kullanılabilen ve çok beğenilen bıçak türleridir. Doğrama şekillerine ve amaçlarına göre şef bıçakları ve diğer bıçak türleri arasından kolaylıkla seçim yapılabilir.

Mutfak Bıçak Seti

Mutfak bıçak seti, pek çok farklı bıçak türünü bir araya getiren set türleridir. Özellikle dalgalı bıçak türleri, tırtıklı tasarımları ile öne çıkmaktadır. Yine klasik bıçak çeşitlerinin de setleri bulunmaktadır. Farklı boyutlardaki bıçakların tek bir sette yer alması, kullanıcıya konfor ve rahatlık sunmaktadır. Bunların yanı sıra kesinlikle temel mutfak setleri arasında bıçak setlerinin de bulunması önemlidir. Hatta mutfakta en çok ihtiyaç duyulan araç gereçlerin başında bıçak setleri gelmektedir. Tabii ki mutfak bıçağı modellerinin yanı sıra farklı birçok bıçak seti çeşidi vardır. Bunlar ise aşağıdaki gibidir:

Chef bıçak seti; mutfakların en vazgeçilmez parçası olarak üretilen ürünlerdendir. Özellikle büyük boyuttaki besinlerin kesilmesi ve doğranması için ideal boyutlarda üretilen bıçak türüdür. Sahip olduğu geniş gövdesi sayesinde de kesilecek olan ürünler üzerinde daha yüksek basınç uygulamaktadır.

Aşçı bıçak seti; yemek yapma sırasında aşçıların elinin altında bulunan ve her zaman aranan bıçak setleridir.

Profesyonel bıçak seti; en keskin ve kaliteli olan bıçak türleridir. Bu bıçaklar sayesinde doğrama ve diğer tüm işlemler çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

6’lı bıçak seti; 6 adet ve farklı boyuttaki bıçakların bir araya geldiği setlerdir. Birçok bıçağın bir anda alınması mutfakta eksiksiz bir şekilde yemek yapma olanağı sunmaktadır.

3’lü bıçak seti; farklı boyutlara sahip 3 adet bıçağın bir arada bulunmasıdır.

5’li bıçak seti; içeriğinde 5 adet çeşitli boy ve ölçülere sahip olan bıçakların yer aldığı settir. Oldukça da kullanışlı olan bir set türüdür.

Çelik bıçak seti; paslanmaz çelik malzemeden üretilen bıçak çeşitleridir. Çelik malzemenin kalitesinden dolayı da ürün, uzun raf ömrüne sahiptir.  Bu nedenle bıçak tercihi yapılırken ilk önceliğin metal bıçak seti olması önerilmektedir.

Kılıflı bıçak seti; bu setler, bıçakların hijyenik bir şekilde muhafaza edilmesine olanak tanıyan ürünledir.

Çeyizlik bıçak seti; çeyiz için gerekli olan tüm bıçak türlerinin bütünleştiği setlerdir.

Çoklu bıçak seti; birçok amaçla kullanılabilen bıçaklardan oluşan set türüdür.

Standlı Bıçak Seti

Standlı bıçak seti, bıçakların dayanıklılığını artırmak amacıyla üretilmiş olan yardımcı parçadır. Son derece birinci sınıf malzemelerle üretilen bu standlar, bıçakların kolayca organize edilmesini sağlamaktadır. Yani bıçakları çekmeceye ya da başka bir yere koymadan standlar içerisine konmasını ve bu şekilde hepsinin aynı yerde düzenli olarak kalmasını sağlamaktadır. Kısacası mutfakta yer alması gereken belki de en gerekli ürünlerden biri de bıçak stantlarıdır.

Üstelik setli olarak özel bir şekilde tasarlanmış standlı bıçak setlerini de hazır olarak almak mümkün olmaktadır. Kaliteli bıçak seti arayışlarına ek olarak bıçak setlerinin renk seçenekleri de önemli olmaktadır. Zira yapılan ve merak konusu olan birçok araştırmada bıçak setlerinin rengi yer almaktadır. Özellikle en çok sevilen set renkli bıçak türleri olmaktadır. Siyah ve beyaz bıçak seti de sevilen, yaygın olarak kullanılan ürünlerdir. Kullanıcının tercihine ve zevkine göre bıçak seti rengi değişiklik gösterebilmektedir.

Bıçak Seti Fiyatları

Bıçak seti fiyatları; bıçakların türlerine, özelliklerine, boyutlarına, kullanım amacına ve sayılarına göre farklılaşabilmektedir. Örneğin; 1 adet bıçak ile setli olarak satışa sunulan bıçak türleri arasında farklılık oluşabilmektedir. Bu nedenle bıçak seti fiyatları için net bir fiyat vermek söz konusu olmamaktadır. Asıl önemli olan alınacak bıçak veya bıçak setlerinin kaliteli ve sağlam olmasına dikkat edilmesidir. Sonrasında ise fiyat seçeneklerini araştırmak daha doğru olacaktır.