KPSS’de dereceye girmesine rağmen atanamayan öğretmenler: Biz emeğimizi kime emanet ettik?

KPSS’de dereceye girmesine rağmen atanamayan öğretmenler: Biz emeğimizi kime emanet ettik?
31 Aralık 2021 06:09

15 bin öğretmen ataması için düzenlenen KPSS’de mülakat sonuçları 27 Aralık Pazartesi günü yayımlandı.

 

 

Fundanur Öztürk / BBC Türkçe

 

 

Sonuçların açıklanmasının ardından çok sayıda öğretmen, yazılı sınavda yüksek puan alıp atama kontenjan sıralamasında yer almasına rağmen, sözlü sınavda puanının düşürüldüğünü belirten sosyal medya paylaşımlarında bulundu.

Başka adaylara torpil yapıldığı için mülakatta elendiklerini belirten bazı adayların, yazılı sınavda dereceye girmesine rağmen mülakat sonucu sebebiyle atanma hakkını kaybettiği görüldü.

 

 

Bu sene 2 bin 175 kişinin atanacağı sınıf öğretmenliği branşında, Sidar Güven’in KPSS puanı sıralaması 1.447 idi.

Geçen yıl İzmir 9 Eylül Üniversitesi’nden mezun olan sınıf öğretmeni Güven, 79 aldığı KPSS puanının mülakat ile 56’ya düşürüldüğünü söylüyor:

“Sınıf öğretmenliğine 2 bin 175 kişi atayacaklardı, benim sıralamam 1.447 idi. Puanımı düşürmemiş olsalar ben zaten atanıyordum. Resmen duygularımızla oynadılar.”

 

 

Mülakatta sorulan tüm sorulara yanıt verdiğini ve çok iyi geçen sınavdan ‘gözleri parlayarak’ çıktığını anlatan Güven, mülakat komisyonunun bile kendisine ‘Hayırlı olsun hocam, zaten sıralamadasınız’ dediğini aktarıyor:

 

 

“Ailem Muş’un bir köyünde yaşıyor. Sınava köyde hazırlanamazdım, internet yok, ev kalabalık. O yüzden ailem beni tüm maddi zorluklara rağmen Muş merkezde bir yurda gönderdi.

“Dershaneye gitmedim, kendim çalıştım. Maddi imkansızlıklardan ötürü dershaneyi geçin, zar zor yurdun parasını veriyordum. O yurtta kalmak benim için çok büyük bir lükstü. Atanan bir öğretmen arkadaşım bana aylık burs veriyordu.

“İnanın ki o yurtta çürüdüm. Güneş yüzü görmedim, gün yüzü görmedim, çok emek verdim. Hep masanın başındaydım, sınavın sonuna doğru belimde düzleşme oldu, gözlerim bozuldu.

“Bayramlarda bile ders çalıştığım için evime gitmedim. Bayramda yurt kapalı olduğu için tüpte makarna, hazır yemekler yapıyorduk ama çoğu zaman da aç kalıyorduk.”

 

 

Tunceli Öğretmen Lisesi mezunu olan Güven, sadece son bir yıldır değil tam 20 yıldır bu işe emek verdiğini anlatıyor:

 

 

“Ben çok zor koşullarda okudum, 12 yaşımdan beri ailemden uzakta yatılı okullarda okuyorum. Mesleğimi çok seviyorum, öğrencilere kavuşma aşkıyla yanıp tutuşuyorum.

“Bu toplumda insanlara faydalı olduğumu görmek istiyorum. O öğrencilere dokunmak istiyorum, artık gerçekten o sınıflara girmek istiyorum.”

 

 

‘Derece yaptım ama yine de olmadı’

 
Bu yıl KPSS sonucuna göre, beden eğitimi öğretmenliği branşından 340 kişi atanıyor.

Beden Eğitimi öğretmeni Hikmet Çiftçi ise 88 puanla kendi branşında Türkiye 33.sü oldu.

Ancak mülakattan 51 puan alan Çiftçi, atanmak için tercih yapma hakkını kaybettiğini belirten bir yazıyla karşılaştı:

“Mülakatta dört tane soru sordular, hepsini bildim. Komisyon, ‘mülakatınız çok güzel geçti, hayırlı olsun’ diyerek tebrik etti. Neredeyse alkışlayacaklardı.”

Çiftçi bu sonuçla ilk kez karşılaşmadığını, geçen yıl da KPSS’de 81 puan almasına rağmen ‘ek atama’ olmaması sebebiyle atanamadığını anlatıyor:

 

 

“Geçen yıldan sonra, ‘en iyisi derece yapayım, başka türlü atanamayacağım’ diye düşünerek tekrar hazırlanmaya başladım. Yemedim, içmedim, uyumadım, her şeyimden verdim ve dereceye girdim.

“Mülakattan çıktıktan sonra çok mutluydum, kitaplarımı arkadaşlarıma dağıttım, ‘bu iş artık oldu’ dedim. Sonuçların açıklanması için gün saydım ama mülakatta 51 puan verildiğini görünce büyük bir hayal kırıklığı yaşadım.

“Üç gündür toplamda dört saat uyumamışımdır. Ailem perişan, ben perişan. Hayatım boyunca böyle bir hayal kırıklığı yaşamamıştım.”

Temmuz ayındaki nikahı için hazırlıklarını sürdürdüğünü anlatan Çiftçi, borçları karşısında ne yapacağını bilmediğini söylüyor.

 

 

Kimya öğretmeni Recep Akkuş ise 75 puan aldığı KPSS’de atama kontenjanı içerisinde yer aldığını ancak mülakatta kendisine 56 verildiği için bu hakkını kaybettiğini anlatıyor.

Akkuş da diğerleri gibi, mülakatının çok olumlu geçtiğini ve tüm soruları eksiksiz yanıtladığını söylüyor:

“Şu anda Ağrı’da -30 derecelere çıkan bir hava soğukluğu var. Sonuçların açıklandığı gece saat 4’te kendimi sokaklara attım ve ne yapacağımı düşündüm. O soğuğu bile hiç hissetmedim.

“Bundan sonra niye hazırlanacağız ki? 33 yaşındayım, 25 yıllık emek bir çırpıda gitti ve ben neden gittiğini gerçekten bilmiyorum. Biz emeğimizi kime emanet ettik?”