Köylüye kelepçe, gaziye haciz

Köylüye kelepçe, gaziye haciz
15 Mart 2013 00:09

Antalya’da 2B rayiç fiyatlarının düşürülmesini isteyen köylülerin eylemine 2 bin kişilik polis ordusu müdahale etti.

3 köylü darp edildi, 30 köylü yaka paça gözaltına alındı. Köylüler, gözaltına alınanların konulduğu otobüse siper oldu….

Antalya, Alanya karayolunu trafiğe kapatarak hükümete seslerini duyurmaya çalışan 2B mağdurları polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Eylemde 30 köylü yaka paça gözaltına alındı, 3 köylü darp edildi.

Sürüklediler

Köylüler dün sabah saatlerinde Aksu Kavşağı’nda toplanmaya başladı. 50 kadar yurttaşı 500 polis abluka altına aldı. Yurttaşlar ablukayı yardı, tarlalardan koşarak karayoluna çıktı. Sayıları bir anda 500’ü bulan köylüler Antalya-Alanya karayolunda 3 kilometre yürüdü, yürüyüş sırasında yol sık sık trafiğe kapatıldı. Aynı anlarda yaklaşık 2 bin kişilik polis ordusu yol ile köylüler arasına barikat kurdu. Polisle yurtaşlar arasında yolun trafiğe kapandığı her an arbede yaşandı. Erkekli kadınlı köylüler polis tarafından yaka paça yolun kenarına sürüklendi. Direnenler gözaltına alınarak polis minibüsüne bindirildi.

‘Başbakan duy sesimizi’

Oturma eylemini sürdüren bir köylü kadın da kelepçe takılarak yaka paça gözaltına alındı. Polise direnen köylü kadın, “Bakın hele bakın köylüler kelepçeleniyor. Başbakan duy sesimizi” diye haykırdı.

Eylemde 30 köylünün gözaltına alındığı öğrenildi. Polisin gözaltındaki köylüleri alkol muayenesine de götürdüğü belirtildi.

Gaziye haciz

SGK, Konya’da vatani görevini yerine getirirken sağ bacağını kaybedip gazi olan Hasan Ata’ya takılan protez bacağın parasını, Ata’nın ‘terör gazisi olmadığı’ gerekçesiyle geri ödemesini istedi.

Konya’da oturan Hasan Ata, 1993 yılında Gaziantep’de vatani görevini yaparken cinnet geçiren asker arkadaşının tüfeğiyle ateş açması sonucu sağ bacağını, Mustafa Azgın isimli kişi de, 1987 yılında İstanbul’da askerliğini yaparken düzenlenen NATO tatbikatı sırasında mayının patlaması sonucu sağ kol ve bacağı ile sol gözünü kaybetti.

Ata ve Azgın’a ‘Vazife malulü’ statüsünde, SGK Genel Müdürlüğü tarafından 2009 yılında yayımlanan genelge doğrultusunda rahat ve seri bir şekilde kullanabilecekleri elektronik protez kol ve bacak takılarak ödemesi yapıldı.

‘Yanlış ödedik geri verin’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, 2011 yılında protez kol ve bacak ödemeleriyle ilgili yaptığı incelemelerinde, Hasan Ata ve Mustafa Azgın’dan malul oldukları olayların ‘3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’ dışında kaldığını ve terör gazisi olmadıklarım ve malulen emekli statüsünde bulunduklarını belirledi.

Müfettişlerin hazırladığı bu rapor üzerine Hasan Ata’dan elektronik protez bacak takıldığı için faiziyle birlikte 74 bin lira, elektronik protez kol ve bacak takılan Mustafa Azgın’dan yine faiziyle birlikte 94 bin lira istendi.

Haciz Şoku

Hasan Ata, SGK’nın istediği parayı ödemeyince hakkında icra takibi başlatıldı. Parayı ödeyecek gücü olmadığını ve kurumun yaptığı yanlışlığı düzeltmesini beklerken hakkında icra takibinin başlatıldığını öğrendiğini belirten Ata, “E-devlet’ sisteminde, SGK’nın 15 Şubat tarihi itibariyle ödediği parayı tahsil etmek için Konya 1’inci İcra Mahkemesi’ne icra takibi işlemi başlattığını öğrenince şok oldum” dedi.