Kosova'da belediye seçimleri yapıldı

Kosova'da belediye seçimleri yapıldı
16 Kasım 2009 00:32

Kosova’da bağımsızlık sonrası yapılan ilk belediye seçimlerinde 1,5 milyon seçmenden yaklaşık 710 bininin oy kullandığı ve yüzde 45’in üstünde bir katılım gerçekleştiği belirtildi.

Sabah saat 07.00’de başlayan seçim sürecinin saat 19.00’da tamamlanmasının ardından seçim yerlerinden gelen ilk bilgileri düzenlediği basın toplantısında aktaran Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Nesrin Luşta, Kosova’da demokratik ve özgür bir seçimin gerçekleştiğini vurguladı.

Bildirilen bir iki küçük olay dışında, seçimlerin olaysız ve başarılı geçtiğini söyleyen MSK Başkanı Luşta, ülkenin kuzey kesiminde Sırpların yaşadığı belediyelerde oy kullanma merkezlerinin açılmadığını, bölgede oy kullanmak isteyen seçmenler için 3 seyyar seçim ekibinin çalıştığını bildirdi.

Nesrin Luşta, seçim yerlerinde oylama işleminin tamamlanmasının ardından merkeze ulaşan bilgilere göre, belediyelerde seçmen katılımı ve oy oranları hakkında bilgi verdi.

Yapılan açıklamaya göre, başkent Priştine’de katılım oranı yüzde 66 dolayındaydı. Seçim sırasında, kırsal bölgelerde genelde seçmen katılım oranının daha düşük olduğu gözlendi.

Daha önceki seçimleri genelde boykot eden Sırpların, düşük bir oranda olsa da seçime katılmakla geleceklerini yavaş yavaş Kosova’da görmeye başladıkları şeklinde değerlendiriliyor.

Başkent Priştine’nin dışında Türklerin yaşadığı diğer belediyelerde katılım oranı, Prizren’de 43,5, Gilan’da yüzde 45,5, Mitroviça’da yüzde 35,3, Vıçıtırın’da 43,9, Dragaş’ta yüzde 5,3 ve Türk Belediyesi Mamuşa’da yüzde 68,7 olarak açıklandı.  

Seçimlere katılım oranıyla yeni Türk Belediyesi Mamuşa ilk sırada yer alırken, Sırp Belediyesi Leposaviç son sırada bulunuyor.

Seçim uzmanları, son seçime kıyasla katılımda yüzde 5 dolayında bir artış gözlendiğine, dikkat çekiliyor.

MSK Başkanı Luşta, siyasi oluşumlara göre ilk oy tahminlerinin yarın öğle saatlerinde yapılabileceğini söyledi.

Kosova’nın en güçlü siyasi partisini oluşturan Kosova Demokratik Birliği (LDK) Seçim Kurmayı’nın başkent Priştine’de oyların çoğunu İsa Mustafa’nın yeniden kazandığını bildirmesi üzerine, başkent Priştine’de Kosova’nın bağımsızlık gecesini hatırlatan bir seçim zaferi yaşanıyor. Başkent Priştine bir anda LDK’lıların havai fişekli seçim zaferi kutlamaları başladı.

Başkent Priştine’de belediye başkanlığı için Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) adayı Cüneyd Ustaibo ve eski KDTP’li bağımsızı aday Nevzat Hüdaverdi olmak üzere iki Türk aday da yarıştı.

AA