Konut ve Ticari Mimari Proje Süreçleri Nelerdir?

Konut ve Ticari Mimari Proje Süreçleri Nelerdir?
26 Temmuz 2023 09:36

Konut ve ticari mimari tasarımlar günümüzde mimaride oldukça fazla önem taşıyan kategoriler olarak değerlendirilmektedir. Bir mimari projenin hem iç mimari hem de genel mimari aşamaları mevcuttur. Bu mimari tasarım süreci, ön tasarım süreci, tasarım ve geliştirme süreci ve inşaat işleri ve uygulama olarak sıralanabilmektedir.

Konut Mimari Tasarım

Konut mimarları, özel bir ev tasarlamak veya mevcut bir evin tasarımını veya düzenini ayarlamak için ev sahipleriyle birlikte çalışarak evler tasarlar.

Bir konut mimarı genellikle müteahhitler ve ev inşa eden şirketlerle birlikte çalışır; örneğin, bir müteahhit büyük bir toplu konut inşa ederken, konut mimarı evleri geliştirme şartnameleri dahilinde planlar ve tasarlar. Maliyetleri ve malzemeleri tahmin etmek de konut mimarının işidir.

Ticari Mimari Tasarım

Ticari bir mimar, gökdelenler, büyük ofis binaları, apartman daireleri ve oteller gibi ticari amaçlı binaların yanı sıra köprüler, okullar ve müzeler tasarlar.

Ticari mimarlar genellikle oteller veya köprüler gibi belirli bir proje türünde uzmanlaşırlar ve bu da kendi alanlarında uzman olmalarını sağlar. Bu tür mimarlar, genellikle çok kazançlı olma eğiliminde olan büyük ölçekli projeler üzerinde çalışan insanlardan ziyade işletmelerle çalışır. Ticari bir mimar olmakla ilgileniyorsanız, bina kodları ve mühendislik becerileri konusunda güçlü bir anlayışa sahip olmanız gerekir. Ticari bir mimar olmayı planlıyorsanız, en iyi mimarlık üniversitelerinden birine girmek için mimarlık üniversitesi mülakatınızdaki soruları yanıtlarken kendinize güvenmeniz gerekir.

Ön Tasarım Süreci

Ön tasarım, takip edecek tasarım aşamalarının temeli olacak bir bilgi toplama aşamasıdır. Bu aşamadaki ana hedef, müşterilerimizin kişiliği, yaşam tarzı ve ihtiyaçları hakkında mümkün olan her şeyi öğrenmenin yanı sıra şu anda ne kadar alana ihtiyacınız olduğunu ve gelecekte de ihtiyaç duyabileceğinizi ve bu alanın nasıl kullanılması, düzenlenmesi ve düzenlenmesi gerektiğini belirlemektir. Bu bilgiler, proje için tüm oda ve alanları, bunların yaklaşık boyutlarını ve aradığınız belirli nitelikleri veya benzersiz özellikleri açıklayan Program adı verilen bir belge halinde düzenlenmiştir.

Ön tasarım aşamasının diğer kısmı, proje sahasındaki mevcut koşulların gözlemlenmesi ve belgelenmesidir. Bu genellikle mülkiyet hattı konumlarını ve mevcut yapıların ölçülerini belirlemek için bir arazi araştırmasını gerektirir. Ayrıca sahanın çevredeki bölge, iklim, insanlar ve projeyi etkileyen düzenlemelerle nasıl bir ilişkisi olduğunu daha iyi anlamak için arka plan araştırması yapıyoruz. Bu düzenlemeleri İmar Özeti belgesinde takip ediyoruz ve sorular ortaya çıkarsa şehir planlama personeli ile konuşuyoruz. Müşteriler, bu aşamada çok dahil olmayı ve kişisel soruları yanıtlamaya hazır olmayı beklemelidir. Bazen sizi daha iyi tanımak için “ev ödevi” veriyoruz. Bu şekilde işbirliği yapmak, değerlerinizi ve ihtiyaçlarınızı daha iyi anlamamıza olanak tanıyarak bireyselliğinizi en iyi işlevsellikle yansıtan bir tasarımla sonuçlanır.

mimari dizayn

Tasarım ve Geliştirme Süreci

Tasarım ve geliştirme sırasında, önceki aşamada onaylanan kat planına ve dış mekan konseptine dayalı olarak tasarımı önemli ölçüde ilerletiyoruz. Bu aşamanın ilk önceliği, projenin tüm önemli yönlerini tanımlamak ve geliştirmek ve ön maliyet tahmini için potansiyel yüklenicilere göstermek üzere bir dizi çizim ve ana hatları oluşturmaktır. Mimari dizayn ve proje kapsamını inşaat bütçesi ile uyumlu hale getirmek için ayarlamalar gerekiyorsa, bunu bir an önce yapmak en verimli olanıdır. Doğru yolda olduğumuzu anladığımızda, iç ve dış malzemeler ve işlevsellik hakkında daha spesifik olarak konuşacağız.

İç ve dış mekanların düzenini çevirdikçe, pencere ve kapı yerleşimlerini iyileştireceğiz ve bina formunda ayarlamalar yapacağız. Bu aşama genellikle müşterilerimizin projenin canlandığını hissettiği ve kendilerini yeni alanda görmelerinin mümkün hale geldiği aşamadır. Tasarım Geliştirme aşamasının sonunda, binanın dış cephesi daha tam olarak tasarlanacak, iç yerleşim düzeni tamamlanacak, tüm alanların boyutları nihai hale getirilecek ve malzemelerin çoğu seçilecektir. Ekibe bir yapı mühendisi eklenecek ve projenin karmaşıklığına bağlı olarak sıhhi tesisat ve elektrik sistemleri danışmanlarına ihtiyaç duyulabilir. Teslimat, binanın veya alanın genel yerleşimini ve hacmini, tüm önemli ekipmanı ve projenin her yüzeyi için malzeme veya kaplama türünü ileten daha ayrıntılı bir çizimler seti olacaktır.

İnşaat İşleri ve Uygulama

Mimarın işlerinin çoğu, herhangi bir bina başlamadan önce yapılırken, inşaat aşamasındaki tutarlı varlığımız da aynı derecede önemlidir. Bu aşamada, inşaatçının sorularını yanıtlamak ve potansiyel sorunları proaktif olarak ele almak için şantiyeyi düzenli aralıklarla ziyaret ediyoruz. Saha ziyaretlerimizin sıklığı, projeye ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak haftalık veya aylık olabilir, ancak bitmiş projenin beklentilerinizi karşılamasını sağlamak için her şeyi takip etmemiz çok önemlidir. Kaçınılmaz olarak, sahada bazı kararlar alınmalı veya değiştirilmelidir ve sorunları çözmek için müteahhitinizle hızlı bir şekilde çalışma yeteneğimiz ve katılımımız, maliyetli gecikmelerden ve sipariş değişikliklerinden kaçınmanıza yardımcı olmak için çok önemlidir.

İnşaat İdaresi sırasında, mimarın rolü mal sahibine danışmanlık yapmaktır. Saha ziyaretlerimizde, ilerlemeyi belgelemek, malzeme ve işçiliğin kabul ettiğiniz kalitede olduğunu doğrulamak ve yüklenicinizin faturalarının tamamlanan iş miktarını doğru bir şekilde yansıttığını doğrulamak için fotoğraflar çekeceğiz ve saha raporları yazacağız. Projenin sonunda, tüm işlerin sizi tatmin edecek şekilde tamamlandığından emin olmak için nihai iş listesi geliştirmenize yardımcı oluyoruz.

İç Mimari ve Genel Mimari Konularında Desteğe Hazırız

Bir projeyi tamamlamak için önemli bir zaman ve kaynak yatırımının gerekeceğini bilmek, onu korkutucu bir girişim gibi hissettirebilir. Bununla birlikte, deneyim bize bir projeye başlamanın veya bir projede ilerlemenin önündeki en büyük engelin daha çok henüz bilmediğimiz şeylerle ilgili endişe olduğunu söylüyor. Bir mimarla çalışmayla ilgili bazı bilinmeyenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için, bu kılavuzu ve süreçteki her adımı özetleyen indirilebilir ipucu sayfasını bir araya getirdik. Umarız müşterilerimizden biri olarak sizi nelerin beklediğine dair net bir resim verir ve doğru zaman geldiğinde projenizi bir mimarla tartışmak için kendinizi daha hazırlıklı hissedersiniz. Ve şimdi başlamaya hazırsanız, İstanbul ofisimizde ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Bugün sizinkini planlayın!