Konak Kaymakamlığı'nda Atatürk'ün imzası artık yok

Konak Kaymakamlığı'nda Atatürk'ün imzası artık yok
4 Aralık 2012 08:40

İzmir Konak Kaymakamlık binasında yapılan tadilattta “Cumhuriyet fazilettir” yazısı ve Atatürk’ün imzasını sildiler.
Usta gazeteci Emin Çölaşan, bugünkü köşesinde İzmir Konak’taki bir okuyucusundan gelen bir mektuba ve fotoğraflara yer verdi.

Konak Kaymakamlık  binasının tadilattan önce ve sonraki halini gösteren fotoğraflarda ilginç olansa, tadilattan sonra ‘Cumhuriyet fazilettir’ yazısının silinmiş olması.

İşte o fotoğraflar ve mektup:

“Merhaba Emin Çölaşan.
Ben sizi İzmir’den rahatsız ediyorum. Sizin demokrat, aydın, laik tavrınız, sosyal olaylardaki sorumluluk bilinciniz, ülkemin sorunlarına karşı izlediğiniz doğru çizginiz nedeniyle Sözcü gazetesini takip etmekteyim.

Ben ülkemin sorunlarını ve geçirmekte olduğu bu kötü dönemin üzüntüsünü yaşayan, Atatürk ilke ve devrimlerini sonuna kadar savunan bir Kemalistim. Zor şartlarda kimliğini kazanmış bir Türk kadını olarak, Atatürk’ün açtığı bu yolda ilerlemenin bilincindeyim.

Bundan 2.5 ay kadar önce İzmir’in göbeğindeki Konak Kaymakamlığı binasının dış cephesiyle birlikte boya ve yalıtım işlerini de yaptılar.

Gönderdiğim fotoğraflarda göreceğiniz gibi: Tadilat başlarken binanın dışında büyük harflerle yazılmış “CUMHURİYET FAZİLETTİR” sözü ve altında Atatürk’ün imzası vardı.
Onun sol üst köşesinde de ayyıldızlı bayrağımız yer alıyordu.
Ben kendimi bildim bileli ayyıldız ve o yazı orada dururdu.
Bu yıl yapılan tadilat sonrasında bayrak ve o yazı kaldırıldı.
Binanın dış cephe işleri 1.5 ay önce bitirildi.
Ben bu fotoğrafları eşimle birlikte tadilat başlarken çektim…

“Bu olayın takipçisi olalım, bakalım bunlar yerinde bırakılacak mı, yoksa kaldırılacak mı” dedik…

Ve kaldırıldı! Ben de bu fotoğraftan size üzülerek göndermek zorunda kaldım. İzmir halkına bu olayı anlatmanızı istiyorum çünkü İzmirliler bunların kaldırıldığının farkında olmayabilir.
İzmir’de bile bunlar oluyorsa, ülkemin başka yerlerinde olanları düşünmek bile istemiyorum.
Saygılarımla.”