Kızlı erkekli ev tartışması ABD medyasında: “Erdoğan siyasi fırtına yarattı”

Kızlı erkekli ev tartışması ABD medyasında: “Erdoğan siyasi fırtına yarattı”
11 Kasım 2013 19:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversiteli kız ve erkek öğrencilerin beraber yaşamasının denetleneceği yönündeki açıklaması, ABD medyasında “siyasi fırtına yarattı” yorumlarına yol açtı.

 

Amerika’nın Sesi’nin (VOA) Dorian Jones imzasıyla yayımladığı haberde “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversiteli kız ve erkek öğrencilerin aynı evlerde kalmasına müdahale edileceği yönündeki açıklaması siyasi bir fırtınaya neden oldu. Erdoğan, talebin ailelerden geldiğini söylese bu açıklama, İslami kökenli iktidar partisinin dini bir siyaset izleyip-izlemediği sorularını gündeme getirdi” deniliyor.

 

SIK SIK BİREYLERİN ÖZEL HAYATLARINA MÜDAHALE İLE SUÇLANIYOR

 

Erdoğan’ın, hükümetin, devlet üniversitelerindeki karma yurtların yüzde 75’ini kapattığını da açıkladığına dikkat çekilirken, “Erdoğan sık sık bireylerin özel hayatlarına müdahale etmekle suçlanıyor. Başbakan daha önce de kadınların kaç çocuk yapması gerektiği ve kürtajla ilgili yorumlarıyla gündeme gelmişti” ifadeleri kullanılıyor.

 

Bu arada, Amerika’nın Sesi’yle görüşen ve erkek arkadaşıyla yaşayan bir kız öğrenci, “bu gelişmelerin hükümetin dini siyasetinin bir devamı olduğunu” savundu. İktidar partisinin “İslamcı bir parti olduğu için erkek ve kadınların beraber olmasından hoşlanmadığını” söyleyen öğrenci bu tür gelişmelerin Türkiye’de sık sık gündeme geldiğini, meselenin özünde kadınların ve kadın bedeninin olduğunu ve bunun erkeklerle ilgili bir sorun olmadığını belirtti.

 

Bunun üzerine Amerika’nın Sesi, Erdoğan’ın ise bunun dini bir mesele olduğunu reddettiğini, müdahalenin nedeninin kendilerine telefon eden endişeli aileler olduğunu söylediğini belirtti ve Erdoğan’ın sürekli olarak 90 yıllık laik cumhuriyeti zayıflatmakla suçlandığını ancak Erdoğan’ın bu iddiaları reddettiğini de anlattı.

 

ERDOĞAN’IN GERİ ADIM ATACAĞA BENZEMİYOR

 

Haberde uzman ve akademisyenlerin Erdoğan’a yönelik eleştirisel değerlendirmeleri ve uyarıları yansıtıldıktan sonra “Avrupa Birliği ise yaptığı açıklamalarda duyduğu kaygıyı dile getirdi ve hükümetlerin yetişkinlerin nasıl evlerde yaşayacağına karışamayacağına dikkati çekti. Ancak tüm bu eleştirilere rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geri adım atacağa benzemiyor” deniliyor.