Kimyasal silahları hangi ülke imha edecek?

Kimyasal silahları hangi ülke imha edecek?
7 Ekim 2013 08:45

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Suriye’deki kimyasal silahların ülkelerinde imhası konusunda ABD ve Rusya’nın talepte bulunduğunu bildirirken konunun kasım ayında kesinlik kazanacağını açıkladı.

 

 

Norveç devlet televizyonu NRK1’e konuşan Sosyal Demokrat İşçi Partili Başbakan Jens Stoltenberg, BM Güvenlik Toplantısı’nda ABD ve Rusya’dan yapılan teklifte Suriye’deki kimyasal silahların Norveç topraklarında imha edilmesi istendiğini belirtti. Ellerinde bu tür imha için gerekli donanımların olmamasına karşın teklif eden ülkelerden özellikle ABD’nin kimyasal silahları imha etmek için geçici olarak mobil bir aracı Norveç’in hizmetine sunmaya hazır olduğunu açıkladı. Ülkenin coğrafi konumu nedeniyle bu teklifin yapıldığını ifade eden Stoltenberg, “Bunun nedeni de ülkemizdeki politik istikrar ve suyun bol olması. Çünkü kimyasal silahların imha edilmesinde yani zehirli gazların öldürülmesinde çok fazla su kullanılması gerekiyor” dedi.

 

Başbakan Stoltenberg, Suriye’nin elinde bin tonun üzerinde sinir gazı ve kimyasal madde bulunduğu ve bunların en geç 2014 yılı ortalarına kadar imha edilmesine karar verildiğini söyledi. Yeni hükümeti kuracak sağ partinin de bilgilendirilerek kasım ayında kadar cevap vereceklerini kaydeden Başbakan Stoltenberg, talebe olumlu cevap verildiği takdirde taşınması çok tehlikeli olan bazı kimyasal silahların Suriye’de imha edileceğini duyurdu.

 

“ASKERİ BİR ÇÖZÜM TARAFLARIN MASAYA OTURMASINA KATKI SAĞLAMAYACAĞI VE SORUNU ÇÖZMEYECEĞİ İÇİN DÜŞÜNÜLMÜYOR”

 

NATO Genel Sekreteri Anders Fog Rasmussen de, yarı resmi TV 2 News kanalındaki özel programda, Suriye’deki kimyasal silah kullanımından devletin sorumlu olduğunu belirterek, ülkenin kimyasal silahlardan mutlaka arındırılması gerektiğini söyledi. Kimyasal silah kullanımın uluslararası tüm anlaşmalara aykırı olduğuna dikkat çeken Rasmussen, Suriye’ye karşı askeri bir müdahalenin sorunu çözmeyeceği için düşünülmediğini belirterek “askeri bir çözüm tarafların masaya oturmasına katkı sağlamayacağı ve sorunu çözmeyeceği için düşünülmüyor”dedi. NATO’nun beklediği desteği alamadığı konusundaki bir soruyu cevaplayan Rasmussen “Obama ve Fransa gerekli desteği verdi. Onun için Rusya masaya oturdu ve Suriye’ye baskı yapılmasını kabul etti. Gerekli desteği bulamadığımız için değil, askeri bir müdahale tarafları masada bir araya getirmeyeceği için yapılmadı. Diktatörlerinin koltuğunu ülkenin dışına koymak gerekir. Suriye’de son kararı halk verecek. Tıpkı Irak’da olduğu gibi Irak’da askeri bir müdahale yapıldı ama Saddam’ın sonunu halk getirdi”dedi.