Kılıcın ardındaki Gül

Kılıcın ardındaki Gül
16 Nisan 2014 09:55

Milli Gazete’den Ahmet Yavuz’un analizi:

 

AYM Tartışmalarının Ardında Köşk Hesabı mı Var?

 

Anayasa Mahkemesi’nin Twitter, İnternet Yasası, HSYK Kararı ile CHP-MHP ve Cemaatin sempatisini kazanması ne anlama geliyor? Haşim Kılıç’tan Köşk adayı olur mu? Haşim Kılıç ile Abdullah Gül arasında, Fazilet Partisi’nin kapatma kararına dayanan ilişkinin boyutları nedir? Abdullah Gül, Köşk’te mi kalmak istiyor, Başbakan olup seçim otobüsüne çıkmak mı? BM Genel Sekreterliği formülü, Hükümet’in, Gül’ü denklem dışına itme çabasının ürünü mü?

 

BAŞBAKAN ERDOĞAN’I ADAYLIKTAN VAZGEÇİRMEK İÇİN ÇEKİLEN KILIÇ MI!

 

TWITTER ve HSYK Kararlarıyla AYM Başkanı Kılıç, acaba kardeşler arasındaki bu tatlı Köşk kavgasında, Gül’den yana tavır koyarak Erdoğan’ı, Köşk sevdasından vazgeçmeye mi zorluyor?

 

Ankara, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini konuşuyor. Senaryolar ise, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç üzerine yoğunlaşmış durumda. Peki Haşim Kılıç gerçekten aday olmak istiyor mu? Ya da muhalefetin kabul edeceği bir isim olarak, Çankaya’da bir dönem daha kalmak isteyen Gül Cephesinin bir adayı mı?

 

Seçim sonuçlarının perdesi altında, kamuoyunun Tayyip Erdoğan ismi üzerine adeta kilitlendiği bir zamanda, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin fitilini ilk önce Kuveyt yolunda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül attı. Konuşmanın vakti geldi diyerek, Cumhurbaşkanlığı Adaylığını Başbakanla birlikte konuşacağız dedi. Tam da Gül’ün bu açıklamalarından sonra, Anayasa Mahkemesi Kararları ve Başkanı Haşim Kılıç ismi çokça gündemimize gelmeye başladı.

 

Aym’den muhalefeti sevindiren, iktidarı kızdıran kararlar!

 

Yüksek Mahkeme, her ne kadar 5 yıl tutukluluk süresini gerekçe gösterse de, Mustafa Balbay kararıyla Ergenekon cephesine ve hatta ülkeye nefes aldıran kararlar aldı.

 

Anayasa Mahkemesi ve Başkanı Haşim Kılıç, Erdoğan Cephesine karşı ilk çıkışını ise Hükümetin tavrı doğrultusunda kapatılan Twitter Yasağının durdurulması yönünde yaptı. Böylece liberal, Batıcı çevrelerin ve muhalefetin takdirini kazanmış oldu. Anayasa Ardından, HSYK düzenlemesini iptal kararı geldi. Bu, Hükümet cephesi için gerçek anlamda şok etkisi yaptı. Çünkü muhalefete göre HSYK Düzenleme ve atamaları, “Ak Parti Hükümetinin, HSYK ile yargıyı doğrudan Adalet Bakanına bağlanması ve yolsuzluk soruşturmalarının engellenmesi” idi. Böylece, Twitter kararından itibaren Başta Başbakan Erdoğan ve Hükümet sözcüleri ile bakanlarının tepki açıklamalarının muhatabı oldu Haşim Kılıç. Hükümetin hedef tahtasına oturunca, tabii olarak CHP ve MHP ile cemaatin dikkatini çekti. Tabi sempatisini de. Anayasa Mahkemesinde, karara bağlanması halinde Türkiye gündemini allak bullak edecek, Ak Parti Hükümeti ve Erdoğan’ın elini zayıflatacak, bir dizi başvuru olduğunu hatırlatalım. Mansur Yavaş’ın Ankara seçimlerinin iptali için yapacağı başvurunun kabul edilmesi de ihtimal dahilinde. Hükümetin bakanlarına ve en üst düzey yöneticilerine kadar, kamuoyunun gün geçtikçe daha çok inandığı yolsuzluk soruşturmalarının Yargı ve nihayetinde AYM tarafından ciddiyetle takip edildiğini bir düşünün. Yani seçim sonuçları yolsuzluk iddialarını aklamadı. Yolsuzluk iddialarını yargı görüp, karara bağlayacak. Nasıl sonuçlanacağı ise meçhul.

 

Erdoğan’ı adaylıktan vazgeçirmek için çekilen kılıç mı!

 

AKP’nin başına dönmek… Bayburt formülüyle Milletvekili olana kadar Başbakanlık için bir süre beklemek… O arada Tayyip Erdoğan ismi etrafında bugün bile zor duran partinin, birlik, bütünlüğünü sağlamak… Cemaatle başlayan kavganın geleceği için karar vermek… Seçim otobüsünün üzerine yeniden çıkmak… Oysa Abdullah Gül Köşk’ü, Köşk Gül’ü sevdi. Hanımı başörtülü bir Cumhurbaşkanına, azgın azınlık ve muhalefet bile Gül ile birlikte alıştı. Gül, neden rahatını bozsun ki… Acaba kardeşler arasındaki bu tatlı köşk kavgasında, Twitter ve HSYK kararıyla Haşim Kılıç, Gül’den yana tavır koyarak Erdoğan’ı, Köşk sevdasından vazgeçmeye mi zorluyor?

 

Gül-Haşim kılıç ilişkisi nereden geliyor?

 

Herkes şimdi neler oluyor diye soruyor. En kolay açıklama, Haşim Kılıç’ın, Nejdet Sezer örneğini de dikkate alarak Cumhurbaşkanlığına aday olmak istediği şeklinde. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, muhalefet olarak ortak aday çağrısını da hatırlatalım. Haşim Kılıç, Rahmetli Turgut Özal’ın atadığı bir isim. Eşi başörtülü. Eğer CHP-MHP ve Cemaatin desteğinde aday yapılacak olursa, AKP tabanının da sıcak bakabileceği bir profil. Peki Cumhurbaşkanı Gül ile Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç’ın bu çıkışlarının arasındaki ilişki ne?

 

Gül’ün, bir dönem daha Köşk’te oturmak istediği ise açık. Oysa, Başbakan Erdoğan, Gül’ün Cumhurbaşkanlığının 5.yılında, bir kanun çıkarmış ve Gül’ün 7 yıl görev yapıp, ikinci 5 yıl için aday olmasını engellemek istemişti. Anayasa Mahkemesi ise, o yasayı Gül’den yana iptal etti ve Gül’ün hem 7 yıl görev yapmasını hem de, ikinci bir 5 yıl için aday olmasının yolunu da açtı. İşte bugünkü çetrefil senaryolara kapıyı 2 yıl önce AYM araladı. Haşim Kılıç, Gül’ün denklemde kalmasını da böylece sağlamış oldu. Kılıç ile Gül’ün arasının çok iyi olduğu ve eskilere dayandığı biliniyor. Yenilikçi Hareketin, dolayısıyla Abdullah Gül’ün önünü de açan Fazilet Partisi’nin kapatılması kararının bilgisini aldığında, Gül’ün, “Hayırlı Olsun” tepkisi de öyle.

 

Yine 2007 yılında, AYM’nin sırf Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasını engellemek için verdiği 367 Kararına, sadece Haşim Kılıç muhalefet etmişti. Gül ile Haşim Kılıç arasında böyle bir iyi ilişki var.