Kılıçdaroğlu: Muharrem İnce, kitlelere güven veriyor

Kılıçdaroğlu: Muharrem İnce, kitlelere güven veriyor
17 Haziran 2018 10:25

Kemal Kılıçdaroğlu, “İnce, kitlelere güven veriyor. Seçilecek, yeni ufuk açacak. İfade, din-vicdan özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı istiyoruz. Millet İttifakı, bu ilkeleri gerçekleştirinceye kadar sürer” ifadelerini kullandı

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlere 1 hafta kala Habertürk’ten Kübra Par ile 24 Haziran sonrası senaryoları konuştu. Kemal Kılıçdaroğlu, “İnce, kitlelere güven veriyor. Seçilecek, yeni ufuk açacak. İfade, din-vicdan özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı istiyoruz. Millet İttifakı, bu ilkeleri gerçekleştirinceye kadar sürer” diye konuştu.

 

İşte Kübra Par’ın o Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği o röportaj:

 

- Seçimlerin başında, “ Kemal Kılıçdaroğlu aday olacak mı, yoksa CHP birini mi aday gösterecek?” tartışmalarının sonunda Muharrem İnce’yi aday gösterdiniz. İnce’nin performansını gördükten sonra, “Tüh, keşke ben aday olsaydım” diye kıskanıyor musunuz?

 

Tam aksine, iyi bir aday belirlediğimiz için son derece mutluyum. Siyaset biraz akılcılık işi. Aklınızı kullanıp doğru tercihte bulunduysanız, gurur duyabilirsiniz. Muharrem Bey benim için öyle; çalışkan, özverili, güçlü, geniş kitlelere güven veriyor. Demek ki yaptığım tercih doğru, aklımı doğru kullanmışım.

 

- “Aslında Kılıçdaroğlu en yakın rakibini elemek için Muharrem İnce’yi aday gösterdi. İnce kazanamazsa genel başkanlık yarışından da çekilmiş olacak” şeklinde spekülasyonlar da yapıldı. Böyle bir senaryonun gerçeklik payı var mı?

 

Hayır. Onu benim külahıma anlatsınlar. Cumhurbaşkanı adayı olmayı zaten Muharrem Bey istiyordu. Bizde birden fazla aday vardı. “Bu adaylardan hangisi kazanabilir, hangisi topluma güven verir?” diye bir araştırma yaptık. Bu araştırmanın sonucunda Muharrem Bey çıkınca elbette kendisini aday gösterdik. Ayrıca “Muharrem Bey seçilmeyecek” diye bir düşünce hiç aklıma gelmedi. Çünkü ayın 24’ünde inşallah Muharrem Bey seçilecek.

 

- Diyelim ki İnce çok başarılı oldu, CHP’nin oylarını artırdı. O durumda da “Genel başkanlık bayrağını Muharrem İnce mi devralır?” tartışmaları var.

 

Cumhurbaşkanlığını bırakıp genel başkanlığa gelirse bir sorunum yok. Neden cumhurbaşkanlığını bıraksın? Cumhurbaşkanı seçilecek, ülkeyi yönetecek. Bakanlar Kurulu’nu, kendi yardımcılarını belirleyecek. Türkiye’ye yeni bir ufuk açacak. Toplumda bu kadar güçlü bir beklenti varken hayal kırıklığı yaratmanın bir mantığı yok. (Gülüyor)

 

 

- Seçimlerde umduğunuzu bulamazsanız, muhalefet Meclis’te çoğunluğu yakalayamazsa Millet İttifakı 24 Haziran’dan sonra da devam eder mi?

 

Aynı ilkeleri gerçekleştirinceye kadar elbette devam eder. Yargı bağımsızlığını, din vicdan özgürlüğünü ben de istiyorum, Temel Bey de istiyor, Meral Hanım da istiyor. Dolayısıyla, ayrı partileriz ama bazı konularda müşterekiz. Parlamentoda bu konularda gelecek olan düzenlemelere ortak davranacağız ve ortak politika oluşturacağız. Diyelim ki başka bir konuda bir yasa geldi, o konuda her parti kendi programına farklı davranıp politikasını oluşturabilir.

 

- “Parlamenter sisteme geri döneceğiz” diyorsunuz…

“Demokratik parlamenter sisteme döneceğiz” diyoruz.

 

- Muharrem İnce 2 yıllık bir geçiş süreci olacağından bahsediyor. Peki, o 2 yıl Türkiye nasıl bir Anayasa ile yönetilecek. Bu bir kaos doğurmaz mı?

 

Muharrem Bey zaten 81 milyonu kucaklayacağını ifade etti. Tarafsız cumhurbaşkanı olarak görev yapacağını söyledi. Her vatandaşa ve her siyasal partiye eşit mesafede görev yapacağını dile getirdi. Anayasa değişikliği için siyasal partilerin, sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin, meslek kuruluşlarının bir araya gelip bir ortak payda oluşturması lazım. O bağlamda oturulup tartışılması ve akılcı politikalarla bir Anayasa oluşturulması lazım. Geçmişte vesayet altında oluşturulan Anayasaların aksine, tüm bu vesayetleri reddederek kendi özgür irademizle belki de tarihte ilk kez Anayasa yapmış olacağız.

 

‘SAYIN MUHARREM İNCE’Yİ BİR DOST, BİR ARKADAŞ OLARAK ÇAĞIRDIM’

- “Gel bakalım buraya Muharrem İnce” demeniz çok tartışıldı. “Siyasi nezakete uygun değildi” eleştirilerine ne diyorsunuz?

Onun başında kullandığım bir sözcük var, o özellikle makaslanıyor. “Sayın Muharrem İnce” demiştim, “Sayın” kısmı kesilerek ifade ediliyor. Muharrem Bey ile bizim dostluğumuz, arkadaşlığımız var. O siyasetin içindeyken, ben siyasetin dışındaydım. O dönemden tanışıyoruz. Sonra benim grup başkanvekilliğimi de başarılı bir şekilde yaptı. Sayın Muharrem İnce’yi bir dost, bir arkadaş olarak çağırmam kadar doğal bir şey olamaz. Ama bunu alıp da farklı bir anlam yükleyerek kullanmak, dostluğun ve arkadaşlığın ne olduğunu bilmeyenler tarafından geliştirilen bir dil. Dostluğun ve arkadaşlığın ne olduğunu bilenler, bunu gayet olağan karşılıyor.

 

 http://www.haberturk.com/son-dakika-kemal-kilicdaroglundan-muharrem-ince-aciklamasi-2018695