Kemal Kılıçdaroğlu Wall Street Journal'a makale yazdı

Kemal Kılıçdaroğlu Wall Street Journal'a makale yazdı
23 Ekim 2012 13:22

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD’nin en çok okunan ve en etkili gazetelerinden Wall Street Journal’a bir makale yazdı. Kılıçdaroğlu makalede, “Sığınmacılar konusu Suriye’nin iç işlerine nefs-i müdafaanın ötesinde karışmak amacıyla kullanılacak bir bahane olmamalı. Bu Türklerin istemediği bir savaş” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Turkey Can’t Afford Its Saber-Rattling” (Türkiye Savaş Tehditlerinin Altından Kalkamaz” başlıklı makalede 4 Ekim’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen operasyon tezkeresini değerlendirdi.

Bu tezkerenin iki gergin komşu arasındaki tansiyonu yeni bir sınıra ittiğini ifade eden CHP lideri, “Birçok Türk Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığı konusunda hemfikir. İstedikleri şey Suriyelilerin özgür iradesine dayanacak, uluslararası diyalog ve siyasi destekle elde edilecek barışçıl bir dönüşüm” dedi.

Ancak “Türk hükümetinin benimsediği yolun şiddetin felaket düzeyinde artışına neden olabileceğini” belirten Kılıçdaroğlu, “Suriye şu an topyekun bir iç savaş yaşıyor. Ölü sayısı 30 bini aştı,  her gün on binlerce sığınmacı ülkeyi terk ediyor. Türkiye yardıma ihtiyacı olanlara bir güvenli sığınak sağlıyor ve benim partim de hükümetin insani önlemlerini destekliyor. Ancak sığınmacı meselesinin Suriye’nin iç işlerine karışmak için bir bahane olmasına karşıyız” ifadelerini kullandı.

Suriye’ye barış getirmek için uluslararası kamuoyunun ülkedeki tüm meşru grupların sesinin duyulur hale gelmesini sağlaması gerektiğini de belirten Kılıçdaroğlu, “Türkiye kendini savunmak için vatandaşlarının ölümlerine cevap verdi ve bunu da yeni angajman kuralları çerçevesinde sınırda ateşle karşılık vererek yaptı. Ancak TBMM’nin savaş yetkisi vermesi riskli ve kanuni dayanağı olmayan bir hareket. Oylama Adalet ve Kalkınma Partisi’nin çözümde bir taraf olmak yerine çatışmada bir aktör olmayı tercih ettiğini gösteriyor” dedi.