Kadına şiddete hayır protestoları! Dans ederek ‘Kadına şiddete hayır’ dediler

Kadına şiddete hayır protestoları! Dans ederek ‘Kadına şiddete hayır’ dediler
14 Şubat 2015 15:00

Yurt genelinde kadına şiddet ‘dans edilerek’ kadına şiddete hayır deniliyor.

 

 

Tekirdağ’ın merkez Süleymanpaşa İlçesi’nde belediye tarafından düzenlenen “One Billion Rising’ etkiliğinde genci yaşlısı onlarca kadın hep birlikte dans ederek ‘Kadına şiddete hayır’ dedi.

 

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından organize edielen ve Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin de desteklediği, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Cengiz Topel Meydanı’nda toplanan onlarca kadın, kadına şiddete karşı çalınan müzikler eşliğinde dans etti. Bazı erkeklerde kadınlara destek vermek amacıyla müziğe eşlik etti.

 

Konuyla ilgili gazetecilere ortak bir açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Kadir Albayrak, “Dünyada yüzlerce noktada yapılan ve kadınımıza reva görülen şiddeti kınamak adına yapılan bu etkinliğin, öğrendiğim kadarı ile Türkiye’de dört noktada İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana’da şu anda yapıldığı bilgisini aldım. Bu çok daha geniş katılımlarla yapılmalıydı. Bu vesile ile Bütün kadınlarımızın sevgililer gününü kutluyoruz. Ve belediye olarak bu tür etkinliklere daha çok önem vereceğizö dedi. Albayrak daha sonra 42 yıllık eşi Gülseren Albayrak’ın Sevgililer Günü’nü kutlayarak, kendisine çiçek takdim etti. Süleymanpaşa Belediye Başkanı CHP’li Ekrem Eşkina da, ‘One Billion Rising’ etkinliğine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

 

Sevgililer gününde kadına şiddete danslı protesto

 

Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nde V-Day hareketine katılan kadınların çoğunlukta olduğu bir grup; kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddet, tecavüz, enses ilişki, sünnet ve seks köleliğine dikkat çekmek için danslı protesto etkinliği gerçekleştirdi.

 

Dünyada hızla yayılan “One Billion Rising / Bir Milyar Ayaklanıyor” kampanyası çerçevesinde V-Day hareketine katılan yaklaşık 250 kişilik grup, kadına şiddeti protesto eden dövizler taşıdı. İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı’nda bir araya gelen çoğunluğu kadın topluluğun kollarına taktıkları mor kurdeleler dikkati çekti. V-Day hareketinin evrensel müziği olarak bilinen ‘Break the Chain’ şarkısı eşliğinde grup, üç kez dans gösterisini tekrarladı. CHP’li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı izleyerek, eşi Nil Kayalı da dansa katılarak etkinliğe destek verdi. Elifname ile FM Dans ve ilçedeki sanat merkezlerinin etkinliğe katılacak kişilere dans dersleri vererek katkı sağladığı açıklandı.

 

Bir Milyar Ayaklanıyor kampanyasının Kuşadası organizasyonunu üstlenen Mehlike Hepdemir, Eve Ensler’in başlattığı ve tüm dünyada aynı gün, aynı amaç çerçevesinde kadına şiddete karşı bir araya gelenleri kutladı. Çeşitli kadın örgütlenmeleri adına yapılan konuşmalarda kadının toplumda genellikle ikinci sırada kaldığına ve kimliğinin dışlandığına dikkat çekildi. V-Day hareketinin Kuşadası etkinliğinde dünyaya mesaj verildiğinin altı çizilerek ,“Kadına yönelik şiddet, yaygın bir toplumsal sorundur. Evrensel olarak bütün dünyada, her yaş ve cinsiyette karşı uygulanan bir insan hakları ihlalidir. Kadına yönelik şiddetin kaynağında cinsiyet ayrımcılığı yatmaktadır. Sadece bir gün bu konunun gündeme getirilip konuşulması yeterli değildir” denildi.

 

BEŞİKTAŞ’TA ‘KADINA ŞİDDETE HAYIR’ DANSI

 

Dünya genelinde yaklaşık 1600 noktada bir milyar kadının katılımının hedeflendiği ve eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ‘One Billion Rising’ dansıyla Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda kadına şiddet protesto edildi.

 

Her yıl 14 Şubat ve 8 Mart’ta gerçekleştirilen One Billion Rising dansı yaklaşık 4 dakika sürdü. Dansın sonunda katılımcılar parmaklarını kadına şiddete karşı ‘adalet’ için gökyüzüne doğru yükselterek seslerini duyurdular. Gönüllü dansçılar, etkinlik nedeniyle duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

 

Dansa her yıl katılan gönüllü dansçılardan Didem Kalkan Erdem, “Bu etkinlik dünyanın her yerinde ve aynı anda yapılıyor. Kadınlar bu şekilde seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Ben kadınların dans etmesi yetmez diyorum. Kadına şiddetin çok artığı bir dönemdeyiz. Bunlara tepki göstermek için dans ve müzik en güzel enstrümanlardan biri diye düşünüyorum” diye konuştu.

 

Ayşe Ünlü adlı gönüllü ise etkinliğin Türkiye’de 3 yıldır gerçekleştiğini ifade ederek, “Dünyada 1 milyar kadın şiddet görüyor. Ancak aynı anda bir milyar kadın bu konu ile ilgili bir proje üretiyorsa bu bir devrimdir” dedi. Dans gösterisini meydanda bulunan çok sayıda vatandaşta ilgiyle izledi.