İTÜ’lü profesörden İmamoğlu’na: Su altı deprem gözlem istasyonu kurmak için 1.5 milyon Euro lazım

İTÜ’lü profesörden İmamoğlu’na: Su altı deprem gözlem istasyonu kurmak için 1.5 milyon Euro lazım
27 Eylül 2019 09:22

İTÜ Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Sinan Özeren, Ekrem İmamoğlu’na Marmara’nın altındaki faaliyetlerin izlenebilmesi için finansman desteği isteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

 

 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Habertürk’te Fatih Altaylı’nın programına telefonla katıldı. Canlı yayının stüdyo konuklarından Prof. Dr. Özeren, İmamoğlu’na, erken uyarı sisteminin de dahil olduğu bir su altı gözlem tesisi kurmak için “toplamda 1-1,5 milyon Euro’ya ihtiyacımız var” dedi.

 

 

Özeren şöyle devam etti:

 

 

“Deprem açısından çok zor bir görevdesiniz. Hatta duymuştum hiçbir belediye başkanı ‘Ben belediye başkanı iken Pizza kulesi yıkılmaz’ diye düşünüyormuş. Burada bir zorluk su altındaki bir fay tarafından yaratılacak bir depremle karşı karşıyayız. Bu büyük teknik zorluklar getiriyor bize. Su altında olmasaydı şu an bu fay hattında çok şey biliyorduk. Onu uzaydan, uydularla görmemizi imkansızlaştırıyor. Aynı zamanda fayın hemen yakınına sismometreler indirmemizi zorlaştırıyor. Büyük lojistik zorluklar var derin bir denizde olması sebebiyle fayın. Bizim Marmara’nın dibinde kesinlikle daimi, yer bilimsel gözlemler yapabilecek aletler içeren sisteme ihtiyacımız var. Bu pahalı bir şey. Fayın davranışını şu anda olduğundan çok daha büyük detayda görebiliriz. Bu erken uyarı sistemine dahil olacaktır. Bizim istediğimiz finansman. Biz buraya bir sualtı gözlem istasyonu kurmak istiyoruz. Bunu kablolarla sahile bağlamak veya veri akışını yukarıya aktarabilecek şamandıra ve uydu vasıtasıyla yapmak mümkün. Bu iş için gereken şamandıranın dizaynına kadar birçok çalışma yapıldı. Fransız Deniz Araştırmaları Enstitüsü’nden mühendisler bizim isteğimizi kırmadılar ve şamandıra ve alet dizaynı için mesai harcadılar. Bizim bu iş için paraya ihtiyacımız var. Söz konusu şamandıra birkaç yüz bin Euro civarında. Toplamda 1-1,5 milyon Euro’ya ihtiyacımız var.”