İtalya Başbakanı: Türkiye – AB arasında kriz çıkarsa dönüşü olmayan bir hataya düşülür

İtalya Başbakanı: Türkiye – AB arasında kriz çıkarsa dönüşü olmayan bir hataya düşülür
20 Haziran 2013 14:55

İtalya Başbakanı Enrico Letta, Roma’da yabancı gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda Türkiye’de yaşanan olaylara da değinerek, Umuyorum ki bu olay, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki süreçte bir krize yol açmaz.

Krize dönüşmesi durumunda ise kesin ve geri dönüşü olmayan bir hataya düşülür dedi. Letta, şu an yapılmaması gereken tek şeyin, Türkiye’yi Avrupa’dan uzaklaştırmak olduğunu da ekledi.

İtalya Başbakanı Enrico Letta, yaklaşık 500 üyesi bulunan Yabancı Basın Birliği’nde, göreve gelişinin 50. gününde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

46 yaşındaki Letta, Gezi Parkı olaylarının ardından yaşanan gelişmeler ve bunun neticesinde gerilen Türkiye-AB ilişkileri ile Türkiye’nin birliğe üyelik sürecinin bundan etkilenip, etkilenmeyeceği yönündeki soruları da cevapladı.  

“Umarım bu olay, Türkiye ile Avrupa’nın yakınlaşmasına giden yolu tıkamaz” diyen Letta, “Bu büyük bir hata olur. Ne Türkiye’den ne Avrupa’dan dilerim ki kimse bu yola girmeyi istemez. En azından İtalya’nın bu konuya yaklaşımı böyle değil” dedi.

Hem AB hem de Türkiye’ye uyarı niteliğinde sözler sarf eden Başbakan, “Şuna ikna olmuş durumdayım ama nasıl ifade edebilirim bilemiyorum. Bu oldukça uzun bir süreç. Türkiye ve AB’nin kaderleri birbirine bağlıdır. Bu herkesin, gerek AB’nin, gerek Türkiye’nin, gerek İtalya’nın, gerekse de Akdeniz Havzası’nın çıkarınadır” diye sözlerini sürdürdü. 

TÜRKİYE’DEN GELEN GÖRÜNTÜLERİ ACIYLA İZLEDİK

İtalya’nın, geçtiğimiz günlerde Türkiye’den gelen görüntüleri derin bir acıyla izlediğini dile getiren Letta, “Bu aynı zamanda benim için de acı ve endişe verici. Türkiye’nin bu karışık ve zor sürecin kesin bir şekilde üstesinden gelmesi gerektiğine inanıyorum. Gerçekten bu zor bir dönem. İtalya, geçmiş günlerde yaşanan bu aşırılıkların ve bu çatışma anının üstesinden gelinebilmesi için Türkiye için elinden geleni yapmaya odaklandı” diye konuştu.

YAPILMASI GEREKEN SON ŞEY TÜRKİYE’Yİ AB’DEN UZAKLAŞTIRMAK

“İtalya ile Türkiye tarihi eskiye dayanan güçlü ve olumlu ilişkilere sahip iki ülkedir” vurgusu yapan Letta, “Şu an yapılmaması gereken tek şey, Türkiye’yi Avrupa’dan uzaklaştırmaktır. Umuyorum ki, bu durum Türkiye ile AB arasındaki süreçte bir kriz olmaz. Krize dönüşmesi durumunda kesin ve geri dönüşü olmayan bir hataya düşülür” dedi.

Öte yandan Letta ilk Avrupa dışı ziyaretini ise 1-2 Temmuz tarihlerinde Filistin ve İsrail’e gerçekleştireceğini açıkladı. Mevcut ekonomik krizle ilgili sorulara da muhatap olan Letta, ” İtalya şu an Avrupa’ya entegrasyon ve bu krizi aşmak için en çok çalışan ülkedir” dedi.