İsrail’de kabine karıştı

İsrail’de kabine karıştı
10 Kasım 2014 07:45

İsrail ordusunun en son Mescid-i Aksa’yı hedef alan saldırıları, Tel Aviv hüküme-tinde çatlak yarattı. Çevre Bakanı Peretz, Başbakan Netanyahu’ya “Sağın kölesi olmuş siyasetini değiştirmez-sen istifa edeceğim” dedi.

 

 

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sert politikalarını eleştiren Çevre Bakanı Amir Peretz, bu tutum değişmediği takdirde istifayla tehdit etti, birkaç saat sonra da Adalet Bakanı Tzipi Livni’ye görevi bırakmaya hazırlandığını iletti. Livni, Peretz’in kararına ve kişiliğine saygı duyduğunu söylemekle yetinirken, muhalefetteki İşçi Partisi bu gelişmeyi “sonun başlangıcı” olarak niteledi. Peretz istifa ederse, İçişleri Bakanı Gideon Saar’ın ardından bu ay kabineden ayrılan ikinci bakan olacak.

 

 

Dünkü kabine toplantısında söz alan Peretz, Netanyahu’yla atıştı: “Bu yılın başında Tzipi Livni en azından Filistinlilerle müzakere yürüttü. Fakat şimdi o da yok. Son birkaç ayda siyasi, toplumsal ve ekonomik açılardan deprem yaşadık. Başbakan ise çözüm yolu yerine suçlayacak insanlar aradı.”

 

 

“YENİ BİRİNİ DÜŞÜNME VAKTİ”

 

 

Peretz önceki gün de Kanal 2’deki bir programda zehir zemberek açıklamalar yapmıştı. “Netanyahu çözüm değil, sorunun ta kendisi” diyen bakan, başbakanı ateşe körükle gitmekle suçladı. 2015 bütçesine destek vermeyeceğini söyleyen Peretz, “Barış süreci ve İsraillilerin saygınlığını korumak adına her şeyi yaptım. Artık sağın kölesi olmuş Netanyahu’nun politikalarına hizmet etmeye niyetim yok. Yeni birini düşünme vakti geldi” ifadelerini kullandı.

 

 

Öte yandan, Kudüs’teki tren istasyonlarını korumak için beton bloklar inşa edilmesi kararını eleştiren Ekonomi Bakanı Bennett, Savunma Bakanı Moşe Yalon’un tepkisiyle karşılaştı. Kanal 10’daki bir yayına katılan Yalon “Hükümetin işleyişine dair şikâyetleri olan varsa, kabinede dile getirsin” dedi. Bazı vekillerin Mescid-i Aksa’ya gitmesine de ateş püsküren Yalon “Hükümet olarak belirlediğimiz statükoya karşı geldiler. Niyetlerini tahrik olduğu açık. Gereksiz siyasi adımlar insanların yaşamlarına mal olabilir” uyarısı yaptı.

 

 

Kaynak: HAARETZ