İŞKUR direnişine destek büyüyor

İŞKUR direnişine destek büyüyor
22 Eylül 2014 11:30

Vanlı depremzede işçilerin Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda başlattıkları direniş, bugün 10’uncu gününe girdi. Seslerini duyurmaya çalışan işçilere destek giderek artıyor.

 

 

Van’da 30 Mart yerel seçimlerinin ardından geçici olarak çalıştıkları işlerinden atılan depremzede İŞKUR işçileri, 10 gündür Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çankaya Hizmet Binası’nın önünde kalıyor. İşçilerin çadır kurması yasak. Gece parkın banklarına gerdikleri naylon brandaların altında yatan işçilerin birçoğu böbrek ağrısı çekiyor. Polisin tacizlerine de maruz kalan işçiler, tüm bu zor koşullara rağmen, sorunlarına çözüm bulunmadan Van’a dönmeyeceklerini belirtiyor.

 
‘Kalıcı bir iş’ talep eden işçiler, milletvekilleri ile de görüşmeler yapıyor. İşçiler bugün Çalışma Bakanlığı’yla görüşecek. Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Ankara Dayanışması, Türk Tabipleri Birliği, Jeoloji Mühendisleri Odası’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kurum ve örgüt, geçen günlerde işçileri ziyaret etti. TTB, işçilerin yaşadığı sağlık sorunları için parkta bir revir oluşturdu. Ziyaretler devam ederken işçiler, giderek artan bu destekten güç aldıklarını ifade ediyor.

 

 

‘İŞKUR BİZİ KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRDI’

 
İşçilerden Metin Keskin, gece battaniyelerinin altında birbirlerine sokularak uyumaya çalıştıklarını, parkta soğuk hava koşullarında barınmanın tüm güçlüğüne rağmen direneceklerini anlattı. Keskin şunları söyledi: “Depremden hemen sonra, Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında işe alındım. Önce 9 ay çalıştım, ikinci yılımızda İŞKUR Müdürü bizi işten çıkararak başka elemanlar aldı. Biz açıkta kaldık, itirazlarımız ve Ankara’ya yolladığımız dilekçelerden sonra 7 aylığına tekrar beni ve arkadaşlarımı işe aldılar. 9 aylık iş sözleşmemize rağmen ben 6 buçuk ay sonra hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldım. Çalıştığımız dönemlerde bize her işi yaptırdılar; insan gibi değil, inanın köle gibi çalıştık gece gündüz. Eğer bu köleliğin bedeli çoluk çocuğumuzu düşünmeden kapı önüne konulmaksa, buna yağmur çamur demeden burada direneceğiz.”

 

 

‘HAYDİ BABALAR İŞE’

 
Van’da kendilerini bekleyen ailelerini anlatan Keskin, işçilerden birçoğunun eşinin boşanma davası açtığını, kiminin çocukları alıp babalarının evine sığındığını anlattı. Özellikle doğu bölgeleri için yapılan ‘Haydi kızlar okula’ kampanyalarını eleştiren Keskin, “Bazen yoksulluğumuzla dalga geçildiğini düşünüyoruz. İş imkânının verilmediği, verilen imkânların da geri alındığı bir bölgede çocuklarımızı nasıl okutalım. 4 çocuğum var, hepsi de okul çağında ve okula gidemiyor. Ayakkabısı yok benim kızımın, onu ‘Bugün alırım, yarın alırım’ diye kandırmaktan utanıyorum artık. Çok duyarlıysa bu hükümet ‘Haydi babalar işe’ kampanyası yapsın” dedi.

 

 

Polis taciz etti

 

 

İşçilerin parkta ‘görüntü kirliliği’ yarattığını öne süren polis, dün işçileri bir kez daha taciz etti. İşçilerin yere battaniye sermeleri, orada uyumaları ve yemek yemelerinden halkın şikâyetçi olduğunu iddia eden polislere işçiler tepki gösterdi. İşçiler “Bu görüntünün sebebi sizsiniz, çadıra izin vermiyorsunuz, yere tahta koyduk, onları da kaldırmamızı istiyorsunuz, sürekli saldırı tehdidinde bulunuyorsunuz” dedi.

 

 

Kaynak: Birgün / Atlas Arslan