İskenderun’da Eda Apartmanı önünde sessiz bekleyiş!

İskenderun’da Eda Apartmanı önünde sessiz bekleyiş!
15 Şubat 2023 08:19

Hatay’ın ekonomik can damarı olan Akdeniz kıyısındaki liman bölgesi İskenderun’da birkaç noktadaki enkazda çalışma sürse de depremin 9. gününde umutlar artık tükeniyor. Depremden önce çay bahçeleriyle ilçedeki en güzel yerlerden biri olan sahil şeridindeki Eda Apartmanı önündeyse sessiz bir bekleyiş var.

 

 

Fotoğraf: Yıldız Yazıcıoğlu/ VOA

 

İskenderun’da tamamen yıkılmış Pac Meydanı’nın yanı sıra her sokakta enkaz ya da hasarlı yapılar görülüyor. Hatay’ın genelinde olduğu gibi İskenderun halkı da depremden sonraki ilk 48 saatte kendilerine yardım elinin uzatılmadığını söylüyor.

Amerika’nın Sesi’nden Yıldız Yazıcıoğlu’nun haberine göre bölge halkı üçüncü gün itibariyle arama-kurtarma ekipleri geldiğindeyse koordinasyonsuzluk yaşandığını, hayat kurtarmada büyük önem taşıyan termal kamera gibi ekipmanlarda eksiklik olduğunu dile getiriyor.

İskenderun sakinleri enkaz noktalarına madenci ekibinin gelememiş olmasından da yakınıyor.

İskenderun ilçesinde 259. Sokak’ta ağır hasarlı apartmanların karşısındaki Devlet Hastanesi’nin A Bloğu enkazında sağlık personeli ve hasta yakınları 6 Şubat’tan bu yana bekleyişlerini sürdürüyor.

Günlerdir hastane bahçesinde, enkaz çevresinde gözyaşları içinde çok sayıda kişi moloz yığınları altında kalan sevdiklerine kavuşma umudunu zor da olsa korumaya çalışıyor.

İskenderun Devlet Hastanesi’nde Cerrahi Yoğun Bakım, Koroner Yoğun Bakım ve Dahili Yoğun Bakım ile fizik tedavi gibi bölümlerin bulunduğu A Blok için 2012 yılında depreme dayanaklılık raporunun olumsuz verilmiş olması da tartışılıyor.

İskenderun Devlet Hastanesi’nin tanıtım sunumunda bu bilginin yer almasına rağmen 12 yıldır depreme dayanaksız binayla ilgili hiçbir önlem alınmaması tepkiye yol açtı.

Bekleyiş içindekilerse, enkazda ilk saatlerde ulaşabildikleri hastaları ve sağlık personelini gönüllü çabalarla çıkardıklarını vurgulayarak, “evimiz değil, devletin hastane binası yıkıldı” ifadeleriyle öfkelerini dile getiriyor.

 

 

Eda Apartmanı’nda sessiz bekleyiş

 

 

6 Şubat’tan önce yürüyüş alanı ve çay bahçeleriyle İskenderun’un en güzel yerlerinden biri olan sahil şeridinde Cengiz Topel Caddesi’ndeki Eda Apartmanı, enkazda hayat kurtarma çalışmalarının devam ettiği çok az sayıdaki yerlerden.

Cadde üzerindeki en fazla dört katlı binalardan farklı olarak dokuz katlı olan bu apartmanda 80 kişi enkaz altında kalmış.

İskenderun Demir Çelik A.Ş. (İsdemir) ekipleri ve bazısı inşaat mühendisi gönüllüler, Eda Apartmanı’nın enkazına ilk saatlerde koşanlar arasında.

Ancak Hatay’ın genelinde olduğu gibi burada da bölge sakinleri ilk 48 saatte uzman arama-kurtarma ekiplerinin gelmediğinden yakınıyor.

Gönüllüler “Keşke madenciler buraya da gelseydi” derken, 9. günün son saatlerinde yakınlarının canlı olarak çıkarılması umudunu yitirenler apartmanın enkazı başında artık cenazelerini bekliyor.

Apartmanın karşısındaki çadırlarda veya ateş başında bekleyen depremzedelerse sessiz ve biraz da umutsuzca ekipleri izliyor.

Ekipler eğer bir noktada insan olduğunu düşünürse apartmanın karşısında bekleyenleri, aile fertleri ya da yakınları olup olmadığını belirlemek üzere enkaza davet ediyor.