“İşkence yapmayalı yıllar oldu, Taylan bey!”

“İşkence yapmayalı yıllar oldu, Taylan bey!”
13 Aralık 2013 12:39

Avukat Taylan Tanay’ın Emniyet Müdürlüğü’nde parmak izi alınırken gördüğü polis şiddetinin görüntüleri dava dosyasına girdi. Polisler Tanay’a “İşkence yapmayalı yıllar oldu. Elektrik vermiyoruz, su vermiyoruz” diyor.

 

CNNTürk’ten Süleyman Arıoğlu’nun haberine, Tanay’ın daha önce parmak izi alınmış ve dijital sistemde de bulunuyor olmasına rağmen, kamera kayıtlarında polisler tarafından yeniden parmak izi alınmak isteniyor.

Uygulamanın keyfi ve hukuki olmadığını belirten Tanay, sistemde parmak izinin bulunduğunu vurgulayarak parmak izi vermeyeceğini söylüyor. Bunun üzerine parmak izi almak isteyen polisler, dijital sistemde parmak izi bulunmadığını, bu nedenle alacaklarını ve vermeye razı olmazsa zor kullanacaklarını söylüyorlar.

Bir süre sonra da amirlerinin talimatıyla ellerine şeffaf eldiven giyen 10 kadar polis, avukat Tanay’ın üzerine çullanıyor ve yere yatırıyorlar. Avukat Tanay, yapılanın işkence olduğunu belirtiyor ve son vermelerini istiyor. Polislerin bileklerini ters çevirdiği, başını yere bastırdığı, ayaklarıyla sırtına ve beline basarak şiddet uyguladıkları avukat Tanay, “insanlık onuru işkenceyi yenecek” diyerek slogan atıyor.

 

İŞKENCE YAPMAYALI YILLAR OLDU

 

Bu sırada polis amiri, sürekli “Şu an işkence yapılmıyor, parmak iziniz alınıyor; işkence şu an yapılmıyor” diyor. Avukat Tanay’ın yapılanın işkence olduğunu söylemesi üzerine de “İşkence yapmayalı yıllar oldu” diye cevap veriyor.

 

Bu arada polisler, yere yatırdıkları avukat Tanay’ın kolunu omzundan ters yöne doğru yoğun acı verecek biçimde neredeyse 90 derece geri doğru büküyorlar. Tanay, “Kolumu kırdınız” diyerek bağırıyor ancak polisler, kulak asmaksızın uygulamayı sürdürüyor. Aynı sırada da elini bileğinden ters yönde büken polisler, eline mürekkep sürerek formlara basıyorlar.

 

Polislerin, dijital parmak izi alacakları gerekçesini öne sürdükleri halde, işlemi eski usül mürekkeple uyguluyorlar.