İran-İsrail hattında nükleer gerilim hortladı

İran-İsrail hattında nükleer gerilim hortladı
30 Nisan 2018 17:11

Tansiyonun hali hazırda yüksek olduğu Ortadoğu’da sıcak bir gelişme yaşandı. ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ortadoğu temasları sonrasında İsrail, bugün İran’ın nükleer sorunu ile ilgili açıklama yapacağını duyurdu. İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney de, “ABD, İran ile sakeri çatışmaya girerse misliyle darbe alır” yorumunu yaptı.

 

 

 

Ortadoğu’da sular ısınıyor… Son dönemde İran’ın P5+1 ülkeleri ile imzaladığı nükleer anlaşma ABD Başkanı Trump ve İsrail Başbakanı Netanyahu’nun gündemindeydi… Bugün ise bu konuda sıcak bir gelişme yaşandı. İran’ın Atom Enerjisi Kurumu’nun başındaki isim olan Ali Ekber Salihi, istenilmesi durumunda uranyum zenginleştirme seviyesinin daha önce olduğundan daha yüksek seviyede gerçekleşebielceğini söyledi. 2015 yılında ABD’nin de dahil olduğu Avrupa ülkeleriyle birlikte imzalanan anlaşma kapsamında İran’ın nükleer kapasitesi azaltılacaktı. ABD Başkanı Trump, anlaşmadaki açıkların düzelmemesi durumunda ABD’nin yaptırımlara devam edeceğini söylemişti.

 

Bu gelişmeler yaşanırken İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD’nin İran ile askeri çatışmaya girmesi halinde “misliyle darbe alacağı” uyarısında bulundu. Hamaney, “Batı Asya’dan çıkacak biri varsa, o İran değil ABD’dir. Amerikalıların ayağı bölgeden kesilmeli” uyarısında bulundu. ABD’nin Batı Asya bölgesindeki varlığının bölgede güvensizlik ve savaşlara neden olduğunu savunan, Hamaney, “Amerika için ‘vur kaç’ dönemi bitmiştir. ABD ve ona benzer bazı diğer ülkelerin ayağı bölgeden kesilmeli ve kesilecek. Biz buralıyız. Basra Körfezi ve Batı Asya bizim evimiz. Buradan çıkacak biri varsa biz değil, sizsiniz. Siz, burada kötü amaçlar ve fitne peşinde olan yabancısız” dedi.

 

Salihi, teknik olarak uranyum zenginleştirme kapasitesinin 2015 öncesindeki dönemden daha yüksek olabileceğini söylerken bugün İsrail’den şaşırtıcı bir açıklama geldi. İsrailli yetkililer bu akşam İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İran’ın nükleer sorunu ile ilgili bir açıklama yapacağını duyurdu.

 

 

Kaynak: Sözcü