Irak'taki Türkmen varlığı Osmanlı arşivleriyle belgelendi

Irak'taki Türkmen varlığı Osmanlı arşivleriyle belgelendi
11 Haziran 2012 22:59

Irak’taki Türkmenlerin yüz yıllar süren varlığı Osmanlı Arşivleri ile belgelendi. Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunan binlerce belgeden sadece 45’inin sunulduğu sergi ile Osmanlı’nın bölgeye ve Türkmenlere gönderdiği her şey gözler önüne serilerek, Irak Türklerinin tarihine dikkat çekildi.

Irak Türkmenleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şubesi tarafından hazırlanan sergi, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde yapıldı. Derneğin, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde yaptığı uzun çalışmalar sonucu ortaya çıkarttığı on binlerce belgeden 45’inin gözler önüne serildiği sergi ile yüz yıllardır Irak’ta yaşayan Türklerin tarihine dikkat çekildi. Serginin ev sahipliğini Irak Türkmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Temsilcisi Hasan Demirci yaparken, sergiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Türkmen dernekleri yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Hasan Demirci, bu sergi ile amaçlarının, asırlardır o topraklarda yaşayan Türklerin varlığını ispat etmek olduğunu belirterek, Irak Türkmen bölgesinin varlığını inkar edenlere, “Irak’ta Türkmen bölgesi vardır ve buram buram Türkmen korkmaktadır. Bu belgelerle bunları yüzlerine vuracağız.” diye seslendi.

Katkılarından dolayı, Osmanlı Arşivlerini açtıkları için Başbakanlık yetkililerine teşekkür eden Demirci, yine desteklerinden ötürü Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne teşekkür etti. Açılış konuşması ardından serginin açılış kurdelesi kesildi. Yapılan açılışın ardından, Tekin ve diğer konuklar sergide sunulan belgeleri inceledi.