İlk tepki Suriye ve İran’dan: Açık bir saldırganlık

İlk tepki Suriye ve İran’dan: Açık bir saldırganlık
23 Şubat 2015 08:59

Suriye Dışişleri Bakanlığı, operasyonu bir gün önce İstanbul’daki konsolosluğuna bildiren Türkiye’nin onay beklemeden harekete geçmesini “Açık bir saldırganlık” olarak değerlendirdi. İran da operasyona “Suriye’nin egemenlik haklarının ihlali” diyerek tepki gösterdi. Batı basını ise operasyonun eğit-donat programının imzalanmasının ve Türkiye’ye IŞİD baskısının ardından geldiğine dikkat çekti.

 

Bölgedeki güçleri operasyonla ilgili önceden bilgilendiren Türkiye, Suriye’nin İstanbul’daki konsolosluğuna ise operasyon başladıktan sonra bilgi verdi. Suriye yönetimi, Türkiye’nin IŞİD kontrolü altındaki topraklarda bulunan Süleyman Şah Saygı Karakolu ile Türbesi’ne yönelik operasyonuna “çirkin bir saldırganlık” diyerek kınadı.

 

Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın resmi haber ajansı SANA’da yer alan ve devlet televizyonundan da okunan açıklamasında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Süleyman Şah Saygı Karakolu ile Türbesi’ne yönelik operasyonu hakkında, “Türkiye Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na bilgi verdi, ancak her zaman olduğu gibi Suriye’nin onayı beklenmemiştir. Bu saldırgan tavırlardan Türkiye sorumlu tutulacaktır” denildi. “Türkiye DAİŞ (IŞİD) kuklalarına, Nusra Cephesi ve diğer terörist gruplara verdiği açık destekle tatmin olmamıştır. Suriye topraklarına çirkin bir saldırganlık bile sergilemiştir” denilen açıklamada, IŞİD’ın kontrolü altında tutmasına rağmen bugüne kadar hiç saldırmamış olduğu bölgeye düzenlenen operasyonun “Türk hükümeti ile terörist gruplar arasındaki yakın bağların kanıtı olduğu” öne sürüldü.

 

Suriye dış muhalefetinin örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu, Türkiye’nin operasyonla ilgili kendilerini resmi olarak bilgilendirdiğini duyurdu.

 

İran: Türkiye Suriye toprağını ihlal etti

 

İran, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik düzenlediği sınır ötesi operasyona sert tepki verdi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Amir Abdullahiyan, “Komşu bir ülkenin Suriye topraklarına yönelik askeri eylemi hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz” dedi. Abdullahiyan, “Komşusu tarafından Suriye’ye yönelik askeri müdahale durumu daha da karmaşıklaştıracak ve Ortadoğu bölgesinde daha da büyük bir güvensizliğin ötesinde bir sonuç yaratmayacaktır” vurgusu yaptı. İran resmi haber ajansı IRNA ve devlet televizyonu Press TV, operasyonu “Türk ordusunun Suriye topraklarını ihlali olarak” duyurdu.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet