İlerleme Raporu 16 Ekim’de açıklanacak mı?

İlerleme Raporu 16 Ekim’de açıklanacak mı?
23 Eylül 2013 12:52

Avrupa Komisyonu’nun 16 Ekim’de açıklayacağı bildirilen Türkiye İlerleme Raporu ile ilgili kapalı kapılar ardında tartışmalar sürüyor.

 

Türkiye’nin raporun açıklanmasının bir hafta ertelenmesini talep ettiği belirtilirken ancak bu gelişmenin AB’de “Türkiye gerçeğinin bir kez daha ortaya çıkmasına yol açtığı” yorumları yapılıyor.

 

ABHaber’e konuşan bir Avrupa Komisyonu bürokratı Türkiye’nin raporu bir hafta erteleme önerisi için “İlk başta olumlu yaklaşıldı. Ancak daha sonra maalesef AB’de Türkiye gerçeği karşımıza çıktı” dedi ve “Raporun açıklanması Kasım ayı sonuna kadar (AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi) ertelenebilir, yeterince zaman var, sorun yok” sözlerini kullandı.

 

Avrupa Komisyonu’nda AB üyelerinin temsilcileri bulunduğua işaret eden AB bürokratı olayın perde arkasını ABHaber’e şöyle değerlendirdi:

 

“Türkiye söz konusu olunca AB’de bir denge aranıyor. Bazı AB üyesi ülkelerin Türkiye’nin üyeliğine bakışı belli. Genişleme raporlarının ertelenmesi için tüm üye ülkelerin bir anlamda onayı alınması gerek. 28 AB üyesi ülke Avrupa Komisyonu’nda temsil ediliyor. Bu unutulmamalı. Türkiye ‘raporunun açıklanmasını erteleyelim’ önerisine tüm üye ülkelerin yeşil ışık yakması belki sorun olur diye. Avrupa Komisyonu’nda Türkiye konusunu tekrar tartışmaya açmayalım amacıyla 16 Ekim’de genişleme raporlarının açıklanması kararlaştırıldı. Ancak buna rağmen her şey de bitmiş değil.”

 

 

Bir başka Avrupa Komisyonu bürokratı ise, ABHaber’e “Türkiye, raporun ertelenmesi için bize resmi başvuruda bulunmadı, onun için raporun ertelenmesi mümkün olmadı görüşünü ortaya koydu” dedi.

 

Öte yandan ABHaber’e konuşan bir Komisyon sözcüsü ise, “Avrupa Komisyonu sonuçta siyasi bir kurum 16 Ekim için kesin tarih demek zor. Her şey olabilir” diye konuştu.