Hindistan Mars’a gidiyor

Hindistan Mars’a gidiyor
5 Kasım 2013 10:32

Hindistan, Mars gezegeninin atmosferini araştırmak üzere bir uzay aracı fırlatacağını açıkladı.

 

Bugün TSİ 11.08’de gerçekleşecek fırlatma işlemiyle Hindistan, Mars’a uzay aracı göndermeyi başaran ilk Güney Asya ülkesi olacak.

 

Eğer bir aksilik çıkmazsa Hindistan’da inşa edilen ve adı Sriharikota olan roketin taşıyacağı Mangalyaan uzay mekiği tam 300 gün sürmesi beklenen bir yolculuğun ardından Eylül 2014 gibi Mars’ın yörüngesine oturacak.

 

Hindistan’ın Uzay Kurumu Başkanı Radhakrishnan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, sözkonusu aracın Mars’ın yörüngesine oturacağını ve orada bir dizi araştırmalar yapacağını ifade etti.

 

Analistler Mangalyaan uzay mekiğinin fırlatılmasının, Hindistan ile Çin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerin arasındaki uzay yarışında çok büyük bir hamle olduğunu söylüyor.

 

Çin’e ait olan keşif aracı Yinghuo-1 2012’nin sonunda Mars’ın yörüngesine oturacaktı. Fakat aksilikler bir türlü yakasını bırakmadı. Yinghuo-1’i görev yerine götürmesi gereken Rus menşeli uzay aracı Phobos Grunt, 2011 yılının Kasım ayında fırlatıldıktan sonra alçak dünya yörüngesinde mahsur kalarak görevini tamamlayamamıştı.