Hiçbir güç Cumhuriyet'i yasaklama cesareti gösteremez

Hiçbir güç Cumhuriyet'i yasaklama cesareti gösteremez
24 Ekim 2012 12:36

CHP Parti Meclisi’nin en genç üyeleri yaptıkları ortak açıklamada, “Hiçbir güç Cumhuriyeti yasaklama cesareti gösteremez. Ne AKP, ne de valilerinin buna gücü yetmez. Cumhuriyet de, meydanlar da halkındır” dedi.

CHP PM Üyeleri Umut Akdoğan, Gül Çiftci, Sevnur Yıldırım, Onursal Adıgüzel ile Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Doğan ortak bir açıklama yaparak, 29 Ekim’deki Cumhuriyet yürüyüşüne Valilik tarafından izin verilememesine tepki gösterdi.
Milletin iki bayramı birlikte, iç içe ve huzur içinde kutlamaya hazırlanırken AKP’nin bu bayramları birbirine karşıt göstermek gibi ayrıştırıcı bir çabanın içine girdiğini ve Cumhuriyet Bayramının kutlamasını, adeta meydan okurcasına Cumhuriyetin ilan edildiği başkentte yasaklamaya giriştiğini ifade eden üyeler, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramının kutlanmamasından daha büyük ne gibi bir olağanüstülük olabilir? AKP ülkemizde olağanüstü hal rejimini uygulamaya koymakta ve her türlü hak talebini yasaklarla bastırma yoluna gitmektedir” dedi. Açıklamada, “AKP’ye ve onun valisine sesleniyoruz” diyen CHP PM üyeleri şunları kaydetti:
 
“Biz, Ulusal Kurtuluş mücadelemizi başlatırken kimseden izin almadık, bugün o mücadelenin en büyük kazanımı olan Cumhuriyetimizin bayramını kutlamak için de kimseden izin istemiyoruz.
’29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayamazsınız’ buyruğu bizim için yok hükmündedir. Mustafa Kemal Samsun’a çıktıktan sonra O’nu geri çağıran Padişahın ‘tutuklansın, tez kellesi vurulsun’ buyruğunu nasıl dikkate almadıysa biz de AKP’yi ve onun valilerinin yasakçı zihniyetini dikkate almıyoruz. Cumhuriyet milletin bayramıdır. Hiçbir güç Cumhuriyeti yasaklama cesareti gösteremez. Ne AKP, ne de valilerinin buna gücü yetmez.
Cumhuriyet bürokrasi koridorlarında kurulmadı. Bu ülkenin dağlarında, ovalarında, meydanlarında kuruldu. Nerede kurulduysa orada kutlanır.
Dün Ulusal Kurtuluş mücadelemizi ve Cumhuriyetin kuruluşunu engelleme çabasında olanlara bu ülkenin meydanlarında hangi cevabı verdiysek bu 29 Ekim’de de aynı cevabı vereceğiz. Cumhuriyet de, meydanlar da halkındır.”