‘Herhangi bir çökme Yenişehir ovasını yok eder’

‘Herhangi bir çökme Yenişehir ovasını yok eder’
21 Nisan 2022 14:18

Bursa’da atık tesisi inşaatındaki kayma ve çatlaklar ilk bilirkişi raporu ile bölge halkının itirazlarının haklı olduğunu ortaya koydu. Avukat Akman, “Atık tesisindeki herhangi bir çökme Yenişehir ovasını yok eder” dedi.

 

 

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre Bursa Kirazlıyayla’da bölge halkının tüm itirazlarına rağmen yapımı süren atık havuzunun zemininde toprak kaymaları yaşanıyor. Açtıkları davada hazırlanan ilk bilirkişi raporunun bu soruna dikkat çektiğini hatırlatan Avukat Osman Atalay Akman, “Şimdiden bölgede toprak kaymaları başladı. Burası birinci derece deprem bölgesi. Yenişehir Ovası yok olmayla karşı karşıya” dedi. Bölge halkından Hasan Güler ise, “Zeminden zaten su çıkıyor ve heyelan bölgesi. Kaymalar ve çatlaklar oluşuyor. Sürekli betonla üstünü kapatma çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından yapımına başlanan flotasyon ve atık tesisi için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Bölge halkı kararı yargıya taşıdı. Bursa 1. İdare Mahkemesi açılan dava üzerine bilirkişi heyeti atanmasına karar verdi.

Bölgede incelemeler yapan bilirkişi heyeti, ÇED raporunun teknik anlamda yeterli olmadığını, tesisin yerinin yanlış planlandığını tarımın, hayvancılığın ve halk sağlığının olumsuz etkileneceğini hazırladığı raporda belirtmesine rağmen mahkeme, yurttaşların itirazlarını haksız bularak davayı reddetti. Yurttaşların üst mahkemeye başvurmasıyla Danıştay, yerel mahkemenin tutumunu hukuka aykırı buldu ve ÇED olumlu kararının iptalini reddeden kararı bozdu.

 

 

RAPOR DEĞİŞTİ

 

 

Yerel mahkeme yeniden bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi. Aynı bilirkişiler bu kez projenin bölgeye zarar vermeyeceğine dair rapor hazırladı. Bilirkişilerin raporunu değiştirmesini değerlendiren Avukat Atalay, “İlk raporlarında bölgede yaşanabilecek olumsuzlukları ortaya koyan bilirkişiler, ikinci raporlarında kendilerini yalanlarcasına buranın zeytin, tarım ve hayvancılığa herhangi bir sıkıntı olmayacağına, deprem kuşağında olmasına rağmen tedbirlerin alındığına dair rapor düzenledi. Aynı bilirkişiler, farklı rapor hazırladı, şoke olduk” dedi.

Bölgede toprak kaymalarının yaşanabileceğini ve atık tesisinin deprem kuşağında yapılmak istendiğini defalarca mahkemede belirttiklerini hatırlatan Avukat Atalay, “Atık barajı için yapılan yerde toprak kayması mevcut. Daha önce de birçok kez atık duvarlarında çatlaklar meydana gelmişti. Mahkemede de bunu dile getirdik. 1.derece deprem kuşağında olduğunda söyledik. Kirazlıyayla dediğimiz yer rakımı yüksek, buradaki herhangi bir patlama, çatlaklarda atık sularının Yenişehir ovasında önce derelerine ve yeraltı sularına ve ovayı kirleteceğini ifade ettik ama şimdiye kadar yürütmeyi durdurma kararı verilmediği için maden şirketi inşaatı sürdürdü. Yüzde 90 oranın inşaat bitmek üzere. Tesis faaliyete geçerse ve bir kayma, çatlak meydana gelirse Yenişehir ovası yok olur.” ifadelerini kullandı.

 

 

TOPRAKTAN SU ÇIKIYOR

 

 

Bölge halkında Hasan Güler ise şu ifadeleri kullandı: “Toprak kayması sürekli devam ediyor. Bu yaz AFAD’a da bildirdik, rapor tuttular ama bir şey çıkmadı. Bu gidişle burası yerle bir olacak. Suyun yönünü değiştirdiler, su maden şirketinin olduğu yere akmaya başladı. Bölge zaten heyelan bölgesi. Bizim kışın hayvanlarımız o bölgede batıp, kalıyordu. Toprağın altından su çıkıyor, zaten çeşmenin yanı. Yaptıkları dolguyla, çatlamaların üstünü kapatmaya çalışıyorlar.”