Hediyelik Eşya Dükkânı Nasıl Açılır?

Hediyelik Eşya Dükkânı Nasıl Açılır?
24 Mayıs 2022 11:00

Bir insanı mutlu etmenin en kısa yolu ona bir hediye vermektir. Hediye almanın zamanı yoktur ama geleneksel ve kültürel yapımızda, yıl içinde hediye alınması gereken birçok özel kutlama günleri bulunur. Bayram kutlamaları, yılbaşı kutlamaları, anneler günü, babalar günü, doğum günleri,  mevlüt, yeni ev ve yenidoğan ziyaretleri yapılırken hediye almak adettendir. Aileye, akrabalara, dostlara, arkadaşlara ve komşulara ziyarete eli boş gidilmez. Herkes seyahat ve gezilerden, sevdikleri için aldığı irili ufaklı birçok hediyelik eşya ile döner. Yılın her gününde geçerli olan, hediye almanın gerekli olduğu bu durumlar için, hediyelik eşya dükkânı en çok ihtiyaç duyulan yerlerden biridir. Sonu gelmeyen bir ihtiyaç sektörü olarak hediyelik eşya dükkânı açmak bu konuya ilgisi ve sermayesi olanlar için cazip bir yatırım seçeneğidir. Eğer insanları mutlu edecek bir hizmet sağlamak amacı ile hediyelik eşya dükkânı açmak istiyorum diyorsanız, hediyelik eşya dükkânı açmak için gerekli belgeler ve işyeri açmak adına diğer detayları bilmeniz gerekir.

 

Hediyelik eşya dükkanı açmak için yapılması gerekenler aşağıda listelenmiştir.

1. Bir Yer Seçin

Hediyelik eşya dükkânı açmak için en önemli adım, dükkanın yer alacağı bölgeyi ve lokasyonu belirlemektir. Hediyelik eşya dükkanı, ürün içeriği ve farklı hedef kitlelerinin çeşitliliği nedeni ile değişik özelliklerde insanların geçtiği kalabalık yerlere  ihtiyaç duyar. Yer seçiminde, ayak ya da müşteri trafiği olarak ifade edilen, insan yoğunluğunun çok olduğu alışveriş mekanları, ana caddeler ya da sokaklar tercih edilmelidir. Nüfusun az olduğu ve cadde kalabalığının olmadığı tenha, ara sokaklarda bulunan işletmelerde insan sirkülasyonu azlığı, ürün çeşitliliği bol olsa bile düşük satışlara neden olur. Nüfus yoğunluğu yüksek yerlerde kira bedelleri yüksek olabilir. Ancak doğru strateji ve pazarlama yöntemleri ile ürün satışı, stok devir hızı da  yüksek olur ve karlılık artar. İlk olarak, bulunduğunuz ilin bu tanımlamalara uyan bölgelerinde uygun bir dükkân tutmanız gerekir. Dükkanın tutulacağı belediye ile temasa geçerek yapılacak işin türüne göre dükkanın metrekaresi ve dekorasyon koşulları ( lavabo, hijyen, depo vs.) öğrenilmelidir. Hediyelik eşya dükkânı açmak için gerekli evraklar konusunda da belediyeden bilgi alınmalıdır. Hediyelik eşya dükkanı belediye sınırları dışında ise İl Özel İdarelerine başvurulmalıdır. Bu seçimi doğru yapmak yatırımınız için en önemli adımlardan biridir.

2. Çalışma Bakanlığından Çalışma İzni Alın

Hediyelik eşya dükkânı kalabalık çeşitliliği açısından çoğunlukla turistik ve tarihi mekânlarda açılır. Yabancı müşteri profili için farklı dil bilen çalışanlara ihtiyaç duyulur. İstanbul ve İzmir gibi tarihi ve turistik alanların çok olduğu bölgelerde işyeri açtıysanız, çalışan kadronuz içinde yabancı uyruklu kişiler olabilir. Ülkemizde yabancı uyruklu personel çalıştırmak istediğinizde Çalışma Bakanlığından Çalışma İzni alınması zorunludur. İşverenin sağladığı yasal şartlarının yeterli olmasının yanında yabancı bireyin mesleki yeterliliği, kurumlardaki kayıtlı bilgileri de önemlidir. Çalışma izni başvurusu onay bekleyen önemli bir süreçtir. İşverenin de yabancı uyruklu çalışanın da yükümlülüklerinin doğru şekilde yerine getirilmesi açısından, yasal koşullarının yeterli olması zorunluluğu vardır. İzinsiz çalışma ve çalıştırma, işçi ve işveren açısından kaçak çalışma olarak kabul edilir. Denetim sonrasında hem işverene ve hem yabancı işçiye idari para cezası kesilir. Duruma göre daha ciddi yaptırımlar da olabilir.

3. Vergi Numarasını Alın

Vergi, devletin kanunlar çerçevesinde zorunlu ve karşılıksız olarak tek taraflı aldığı bir ödenek türüdür. Tüm hukuk devletlerinde vergi vatandaşlar için kaçınılmaz bir sorumluluktur. Çalışan ve kazanç sağlayan tüm kişilerin, özel ve tüzel kurumların kanunların belirlediği şekilde vergi ödemesi şarttır. Aksi takdirde işyeri, kurum veya kişiler çeşitli yaptırımlara ve cezalara maruz kalabilirler. Bir hediyelik eşya dükkânı açmak istediğinizde, yapmanız gereken işlemler hakkında bilgi almak için bağlı bulunduğunuz vergi dairesine gidin. Hazırlamanız gereken evrak listesini ve işyeri açma bildirimini alın.

4. Şirket Tescil Belgesi Alın

Hediyelik eşya dükkânı açmak istediğinizde bir şirket kurulması ve bu şirkete de ticari sicil kaydı yaptırılması gerekir. Özel kişilerin sicil kaydı gibi, tüzel kişilik kabul edilen ve ticaret yapmakla yükümlü tacirler olan işletmelerin, üçüncü şahısların bilgilenmesi, kontrol ve takip yapılabilmesi için sicil kaydı zorunludur.

5. Başvurunuzu Yaşadığınız Şehirdeki Ticari Kuruluşa Yapın

Ticaret odasındaki ticari sicil kayıtları, ülkede ticaret yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin kayıtlarıdır. Kişileri varsa ortaklarını yasal olarak kayıt altına alır ve işletmelerin diğer kişiler ve şirketler ile ilişkilerinin güvende olmasını sağlar. Şirket tescili ve ticari sicil kaydı hediyelik eşya dükkânı işyerinin bağlı bulunduğu yerin Ticaret Odasına başvurulduğunda ticari sicil memurluğu  tarafından yapılır. Hediyelik eşya dükkânı sahibi ya da şirketi temsile yetkili kişi tarafından kimlik bilgileri, ticaret unvanı ve imzalar notere tasdik ettirir. Noterde onaylanan evraklar bağlı bulunulan Ticaret Odası sicil memuruna teslim edilerek Ticaret Odasına dilekçe ile başvuru yapılır.

6. Belgelerinizi Belediyeye Götürün

Yetkilendirilmiş idari birimler tarafından işyerlerinin açılarak, çalışma yapabilmesi için işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile izin verilir. Ruhsatsız olan işletme ve işyerleri, açılamaz ve çalışma yapamaz. Hediyelik eşya dükkânı açmak için bağlı bulunulan belediyeye başvurup gerekli evrakları hazırlandığında ruhsat alabilmek için belediyeye götürüp teslim edilmelidir. Ön inceleme bitince, teslim edilen evrakların denetimi tamamlanır ve başvuru sahibine belge verilir. Genellikle tüm hediyelik eşya dükkânı işletmeleri hafta sonu ve tatil günlerinde satışa açık olduğu için, belediyeye belge için gidildiğinde, aynı anda hafta sonu ve tatil günlerinde çalışma ruhsatı başvurusu da yapılmalıdır. Reklam vergisi, çevre vergisi, çöp vergisi gibi konularda da başvuru gerekli ise işlemlere başlanmalıdır.

7. Hediyelik Eşya Toptancısı Bulun

Dükkan tutulup sözleşme imzalandıktan, mimari dekorasyon ve tasarım bittikten sonra tüm resmi evraklar hazırlanıp işlemler tamamlandığında, hediyelik eşya dükkanınız ticari faaliyet için hazır hale gelir. Vergi dairesine işyeri açma bildirimini yapan  muhasebeciniz, hediyelik eşya dükkanı açmak için belgeler ve kasa hazır ise geriye sadece doğru ürün siparişini vermek kalır. Ürünlerde İçerik zenginliği sağlamak için genellikle hediyelik eşya dükkanı bayilik sistemi üzerinden ya da konsinye sistemle  ilerlenir. Üretici bir firma olsanız bile daha çok ürün çeşidi satabilmek için bu sistemlerle çalışmak büyük kolaylıktır. Tüm bunlar için her açıdan güvenilir bir toptancı bulmak çok önemlidir. Hediyelik Eşya Toptancısı Myros, onlarca kategoride bulunan  binlerce tasarım, işçilik, malzeme kalitesi, avantajlı fiyatlar, adil satış politikaları, hassasiyetle yapılan teslimatları ve stand desteği ile hediyelik eşya dükkanı açmak isteyen tüm işletme sahiplerine tam anlamıyla istedikleri güvenilir hizmeti sunar. Uzman kadro desteğiyle hediyelik eşya dükkanı açmak için neler gerekli diye ürünleri düşünmenize gerek kalmadan bölgenize göre seçtiğiniz ürünlerin transferleri doğrudan adresinize yapılır. Size sadece depolara gelen ürünleri, vitrin ve iç dekorlarda yerleştirip  hediyelik eşya dükkan dekorasyonu yapmak ve satışa başlamak kalır.

Hediyelik Eşya Dükkanı Açmanın Maliyeti Nedir?

Hediyelik eşya dükkanı açmanın maliyeti çeşitli koşullara göre değişiklik gösterir. İşyerinin sahibine ait olması veya kira olması maliyeti en çok etkileyen unsurdur. Hava parası, kiralanan mülkün işlek bir ana cadde veya tenha bir sokakta olması da aynı şekilde kira rakamlarını etkiler. Muhasebe giderleri, personel giderleri, enerji, gıda, lojistik harcamalar işletmenin periyodik giderleridir. Ürün sayısı, mamul ya da yarı mamul olması, depolanan her parçanın yarattığı stok maliyeti de eklenir. Tüm bu parametrelerin oluşturduğu rakam bölgeye, sarfiyata ve adetlere bağlıdır. Bu nedenle kesin bir rakam söylemek zordur. Alt alta yazıldığında insanı ürküten maliyetler konusunda, yatırım alanlarının ve istihdam hacminin artması için devlet desteği kullanan birçok işletme vardır. Hediyelik eşya dükkanı Kosgeb tarafından teşvik amaçlı verilen  koşullara uygun  kredi seçenekleri ile açılabilir. Kosgeb bu konuda yatırım yapmak isteyen girişimcilere destek verir. İyi hazırlanmış bir iş planı ile kısa süren girişimcilik destek programlarını bitirip sertifika alarak faizsiz Kosgeb kredi desteğinden faydalanılabilir.